Commissiedebat over consulaire zaken

De commissie voor Buitenlandse Zaken debatteert op dinsdag 2 november van 16.30 tot 19.30 uur over consulaire zaken. Voor dit debat komt demissionair minister Ben Knapen van Buitenlandse Zaken naar de Kamer.

Staat van het Consulaire 2021

Tijdens het overleg met de demissionair minister wordt aan de hand van verschillende rapporten en Kamerstukken besproken hoe het gaat met de consulaire dienstverlening van Nederland.

Zo wordt de Staat van het Consulaire 2021 besproken. Dat is een brief die jaarlijks naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Daarin staat wat de consulaire dienstverlening is die Buitenlandse Zaken biedt, wat de ontwikkelingen zijn en waar de uitdagingen zitten.

Postennet

Tijdens het overleg komt daarnaast de extra capaciteit van het Nederlandse postennetwerk in het buitenland aan bod. Dit netwerk is in de afgelopen kabinetsperiode (2017-2021) uitgebreid en versterkt. Dat betekent dat Nederland meer vertegenwoordiging kreeg op internationaal vlak. Daarvoor kwam een bedrag vrij van 51 miljoen euro. Knapen licht de resultaten van deze uitbreiding en versterking toe.  

Verkeersovertredingen

Ook wordt er speciale aandacht besteedt aan het naleven van verkeersregels door medewerkers van ambassades, consulaten en internationale organisaties. Door hun speciale positie en immuniteit kunnen zij geen verkeersboete opgelegd krijgen. Sinds 2019 is er nieuw systeem in werking getreden om dit soort medewerkers toch aan te spreken. Tijdens het debat wordt gesproken over de bijdrage die het systeem de afgelopen twee jaar heeft geleverd aan de verkeersveiligheid in Nederland.

Wat is consulaire dienstverlening?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is verantwoordelijk voor de hulp aan Nederlanders wereldwijd. Er wonen en werken meer dan een miljoen Nederlanders in het buitenland. Daarnaast maken Nederlanders elk jaar meer dan 25 miljoen reizen naar het buitenland.

Deze hulp kan bestaan uit het geven van een reisadvies of het uitgeven van een reisdocument. Als er een Nederlander in het buitenland in de problemen komt, treedt het ministerie ook op. Bijvoorbeeld als iemand in het ziekenhuis moet worden opgenomen en bij overlijdensgevallen of arrestaties. Deze hulp wordt over het algemeen via een ambassade of consulaat geregeld.

Ook de hulp die het ministerie geeft aan buitenlanders die naar Nederland willen komen en bijvoorbeeld een visum nodig hebben, valt onder consulaire dienstverlening. Buitenlandse toeristen, studenten en zakenreizigers vragen ieder jaar honderdduizenden visa aan.

Volg het live

  • Volg het commissiedebat over consulaire zaken vanaf 16.30 uur via de livestream op deze website en de app Debat Direct.
  • Lees de documenten die betrekking hebben op het debat.