Canadese premier op bezoek bij Tweede en Eerste Kamer

De Tweede en Eerste Kamer ontvingen op vrijdag 29 oktober de Canadese premier Justin Trudeau, die een werkbezoek bracht aan Nederland.

Kamervoorzitter Vera Bergkamp hield een welkomstspeech. “Uw bezoek aan het Nederlandse parlement illustreert de betekenisvolle en intense relatie tussen onze landen. De banden tussen Canada en Nederland zijn altijd sterk geweest en zullen dat ook blijven. Onze vriendschap is geworteld in onze gemeenschappelijke geschiedenis en gedeelde waarden. In de jaren veertig en vijftig migreerden ruim 180.000 mensen vanuit Nederland naar Canada. Van de 34 miljoen inwoners van Canada heeft meer dan een miljoen Nederlandse voorouders. Deze familiebanden zijn ook een belangrijk onderdeel van onze hechte relatie”, aldus de Kamervoorzitter. De premier ging daarna in gesprek met verschillende Kamerleden. 

Bezoek oorlogsbegraafplaats

Behalve de Staten-Generaal bezocht Trudeau demissionair premier Rutte. Onderwerpen van gesprek waren de relaties tussen Canada en Nederland, de internationale samenwerking in de NAVO, de VN en ook bij de aanpak van de klimaatverandering. Daarnaast ging hij met prinses Margriet naar de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Bergen op Zoom.