Burgerinitiatief voor nicotinevrije generatie

Enkele organisaties tegen het roken hebben op dinsdag 28 mei een burgerinitiatief aangeboden aan de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven. Onder de slogan 'Zeg nee tegen nicotine!' richt het initiatief zich op het beschermen van jongeren tegen nicotinehoudende producten, zoals sigaretten en vapes.

Indieners van het burgerinitiatief met Kamerleden van de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven.
Indieners van het burgerinitiatief met Kamerleden van de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven.

De initiatiefnemers zijn de organisaties Rookpreventie Jeugd, Gezondheidskloof.nl, Longartsenvereniging NVALT, Internistenvereniging NIV en ConsumentenClaim. Zij hebben het burgerinitiatief Nicotinee aangeboden aan de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven.

Leeftijdsgrens

De organisaties willen dat de verkoop van alle nicotinehoudende producten wordt gekoppeld aan het geboortejaar. Deze producten mogen dan niet worden verkocht aan iedereen die op of na 1 januari 2012 is geboren. Die maatregel gaat effect sorteren vanaf 2030, als kinderen die in 2012 zijn geboren 18 jaar worden. Vanaf dat moment gaat elk jaar de leeftijdsgrens van het verkoopverbod met 1 jaar omhoog en ontstaat er een nicotinevrije generatie. Om jongeren nu reeds te beschermen tegen een vroegtijdige verslaving aan roken en vapen, pleit Nicotinee ook per direct voor een nieuw apart op te richten toezichthouder. 

Handtekeningen

Er zijn meer dan 40.000 handtekeningen opgehaald voor het burgerinitiatief Nicotinee, aldus de organisatie. Dat aantal is nodig om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. Nu het initiatief is ingediend, beoordeelt de commissie of ook aan alle andere voorwaarden is voldaan. 

Wat is een burgerinitiatief? 

Een burgerinitiatief is een voorstel om een onderwerp voor te dragen voor behandeling door de Tweede Kamer. Het is gericht op het maken, wijzigen of intrekken van een wettelijke regeling. Het burgerinitiatief is een van de meest directe manieren om aan Kamerleden duidelijk te maken hoe de samenleving beter kan.

Regels voor burgerinitiatief

Iedereen die mag stemmen, kan ook een burgerinitiatief starten. Behalve de 40.000 handtekeningen is het ook een vereiste dat het burgerinitiatief een nieuw onderwerp is, waarmee de Tweede Kamer nog niet bezig is. 

Lees meer

Lees meer over het indienen van een burgerinitiatief.