Briefing over burgerforum klimaat

Hoe kunnen we in Nederland eten, spullen gebruiken en reizen op een manier die beter is voor het klimaat? Dit is de centrale vraag voor het burgerforum over klimaat- en energiebeleid. In een technische briefing kunnen Kamerleden op donderdag 4 april te weten komen hoe de voortgang daarvan is. U kunt de briefing volgen van 12.45 uur tot 14.15 uur via de livestream en de app Debat Direct.

De ministeries van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Kamerleden uit de commissies voor Binnenlandse Zaken en Economische Zaken bereiden het burgerforum voor. De Tweede Kamer gaf in de vorige samenstelling in juni 2023 groen licht voor het burgerforum. 

Advies aan politiek

Een burgerforum is een manier om de betrokkenheid van burgers te vergroten en hen meer invloed te geven op keuzes in beleid. Ondersteund met informatie en onafhankelijke expertise komt een gelote groep mensen, in dit geval 175, bij elkaar om in enkele maanden tijd over een maatschappelijk vraagstuk in gesprek te gaan. Vervolgens geven zij daarover adviezen aan de politiek. Het burgerforum biedt voor de politiek de kans om hierover de ideeën en waarden te leren kennen en adviezen te ontvangen van een groep burgers, die een zo goed mogelijke dwarsdoorsnede van de samenleving is.

Ambtenaren

De technische briefing wordt verzorgd door ambtenaren van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. 

Volg live en lees meer

  • U kunt de bijeenkomst volgen via de livestream en de app Debat Direct. 
  • Lees de stukken die met deze bijeenkomst te maken hebben.