Rapport Brexit: gevolgen en aandachtspunten voor Nederland

De regering van het Verenigd Koninkrijk heeft woensdag 29 maart officieel het voornemen kenbaar gemaakt om uit de Europese Unie te treden. Binnenkort zullen de onderhandelingen over de uittredingsvoorwaarden van deze Brexit van start gaan. De Brexit zal ook gevolgen voor Nederland hebben. Op dinsdag 21 maart 2017 hebben de rapporteurs Pieter Omtzigt (Kamerlid CDA) en Marit Maij (oud-Kamerlid PvdA) verslag uitgebracht over de gevolgen en aandachtspunten van de Brexit voor Nederland.

Omtzigt en Maij doen in hun rapport een aantal aanbevelingen, bijvoorbeeld om de rechten van Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk te garanderen. Ook pleiten zij voor behoud van de hechte handelsrelatie tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk. Dit is gunstig voor de Nederlandse economie en werkgelegenheid.

Londen met zicht op de Theems en de parlementsgebouwen

Download het rapport

Aanbevelingen

Op donderdag 13 oktober 2016 zijn Marit Maij (PvdA) en Pieter Omtzigt door de commissie voor Europese Zaken aangewezen als rapporteurs voor de Brexit. In hun eindrapport schrijven zij dat het garanderen van de persoonlijke leefsituatie van Nederlanders (en andere EU-burgers) die nu in Groot-Brittanniƫ wonen een topprioriteit moet zijn. Hun bestaande rechten moeten gegarandeerd blijven, ook na de Brexit. Zo worden personen geen speelbal van economische of andere belangen. Uiteraard moet dit ook gelden voor Britse burgers die in Nederland wonen.

Handelsrelatie

De rapporteurs pleiten voor behoud van de hechte en vrije handelsrelatie van de resterende 27 EU-lidstaten met het Verenigd Koninkrijk, via een zekere verbinding met de Europese interne markt. De rapporteurs bevelen aan dat de onderhandelingen mede gericht zijn op het tot stand brengen van een nieuwe (handels)overeenkomst, om schade voor de Nederlandse economie en werkgelegenheid te voorkomen.

Informatiepositie en financiƫn

De rapporteurs wijzen er verder op dat de Tweede Kamer nauw betrokken moet zijn bij de Brexitonderhandelingen. Bestaande afspraken over het informeren van de Kamer moeten worden nageleefd. Daarnaast zouden de gevolgen van de Brexit voor de EU-meerjarenbegroting in kaart moeten worden gebracht. Ten slotte zou een eventuele Britse opzegging van het Euratomverdrag, over Europese samenwerking op nucleair gebied, buiten de Brexitonderhandelingen moeten worden gehouden.

Werkbezoek en rondetafelgesprek

Op woensdag 1 februari 2017 organiseerde de commissie een rondetafelgesprek over de Brexit, met deskundigen en betrokkenen. Op maandag 6 februari 2017 brachten de rapporteurs samen met een delegatie van de commissie voor Europese Zaken een werkbezoek aan Londen. De rapporteurs hebben de inzichten uit het rondetafelgesprek en het werkbezoek betrokken bij hun rapport over de Brexit.