Algemene financiële beschouwingen 2020

De Tweede Kamer bespreekt de financiële plannen voor volgend jaar op donderdag 1 oktober tijdens de tweede dag van de algemene financiële beschouwingen. Volg het debat live via deze site en de app Debat Direct.

Minister Hoekstra van Financiën bood op Prinsjesdag de Miljoenennota en de rijksbegroting aan de Tweede Kamer aan.

Volg live en kijk terug

Volg de algemene financiële beschouwingen op donderdag 1 oktober vanaf 10.15 uur via de livestream op deze website of de app Debat Direct. Bekijk ook de bijbehorende stukken. Het debat wordt live ondertiteld. Het eerste deel van het debat vond plaats op dinsdag 29 september. U kunt dat hier terugkijken. 

Begrotingsbehandeling

De algemene financiële beschouwingen zijn de aftrap van de begrotingsbehandeling voor 2021 in de Tweede Kamer. Op dinsdag 29 september is het eerste deel van dit debat. De fractiespecialisten op het gebied van financiën stellen hun vragen over de rijksbegroting voor 2021 aan minister Hoekstra en staatssecretarissen Vijlbrief en Van Huffelen van Financiën. Ook gaan ze met elkaar in debat. Op donderdag 1 oktober antwoorden de minister en de staatssecretarissen. Aansluitend is er een afrondende termijn, waarin de woordvoerders hun resterende vragen kunnen stellen en moties kunnen indienen.

Prinsjesdag en algemene politieke beschouwingen

Op dinsdag 15 september sprak koning Willem-Alexander de troonrede uit. Ook bood minister Hoekstra van Financiën op Prinsjesdag de Miljoenennota en de rijksbegroting aan de Tweede Kamer aan. Op woensdag 16 en donderdag 17 september debatteerden de fractievoorzitters met minister-president Rutte, tijdens de algemene politieke beschouwingen

Controle op rijksuitgaven

Kamer en kabinet praten over het beleid voor volgend jaar, zoals het kabinet dat heeft aangekondigd op Prinsjesdag. Na de algemene financiële beschouwingen behandelt de Kamer alle begrotingen van de ministeries apart. Dit neemt grofweg de periode tot het kerstreces in beslag. Hieronder vindt u de planning voor de plenaire behandeling van deze begrotingen.

  • Week 41: Koning en Algemene Zaken
  • Week 42: Binnenlandse Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
  • Week 44: Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en Volksgezondheid, Welzijn en Sport
  • Week 45: Defensie en Economische Zaken en Klimaat
  • Week 46: Buitenlandse Zaken en het Belastingplan
  • Week 47: Infrastructuur en Waterstaat en Sociale Zaken en Werkgelegenheid
  • Week 48: Justitie en Veiligheid en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Bekijk hoe de Kamer de rijksuitgaven precies controleert in deze infographic.