Afhandeling oude schades door NAM gewaardeerd met een 5

De Tweede Kamer heeft extern onafhankelijk onderzoek uit laten voeren naar de tevredenheid over de afhandeling van zogenaamde ‘oude schadegevallen’ door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Het doel daarvan was in beeld brengen hoe tevreden men over die afhandeling is en wat beweegredenen waren om het aanbod te accepteren. Het onderzoek richt zich op mensen die het aanbod van de NAM hebben geaccepteerd.

Meer dan 6.000 Groningers kregen in 2018 van de NAM een aanbod voor de afhandeling van de door hen gemelde schade. Minister Wiebes liet in een Kamerbrief weten met de NAM afgesproken te hebben dat zij een ultieme poging zou doen om deze ‘oude schadegevallen’ voor 1 juli naar tevredenheid van bewoners af te handelen.

Uitkomsten

Aan het onderzoek namen ruim 500 Groningers deel die het aanbod van de NAM hadden geaccepteerd. Het onderzoek brengt in beeld hoe tevreden men is over die afhandeling, en de beweegredenen om het aanbod te accepteren. Het gemiddelde cijfer voor het aanbod onder alle respondenten is een 5. Een ruime meerderheid (63%) geeft aan dat het aanbod onvoldoende is om alle schade te herstellen. Met als gevolg dat een deel van de mensen niet alles repareert of zelf geld bijlegt.

Naast dit hoofdonderzoek, een telefonische enquête, zijn ook andere manieren aangeboden om input voor het onderzoek aan te leveren. Mensen die daar prijs op stelden konden een mail sturen met signalen die zij aan de commissie kwijtwilden. Ook konden mensen die niet voor het telefonisch onderzoek zijn benaderd op een later moment een web-enquête invullen.

Motieven

Beweegredenen om het aanbod te accepteren lopen uiteen. De grootste gemene deler is de behoefte om het proces van de schadeafhandeling af te kunnen sluiten. Dit wordt door de meeste mensen (40%) als doorslaggevende factor genoemd. Een andere belangrijke factor is ‘geen reëel alternatief zien’. Onzekerheid over de duur van het vervolgtraject bij het niet accepteren van het aanbod, speelde bij veel mensen een rol.  Voor 1 op de 11 was de hoogte van het bedrag de doorslaggevende factor om te accepteren.

Uitvoering onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door marktonderzoeksbureau AHA! in opdracht van de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat.  Vanuit de commissie is het onderzoek begeleid door Van der Lee (GroenLinks), Beckerman (SP) en Harbers (VVD). Ook mevrouw Susan Top (Groninger Gasberaad) en de heer Derwin Schorren (Groninger Bodem Beweging) maakten deel uit van de begeleidingsgroep.