Het kabinet heeft besloten om de maximum uurprijzen voor de kinderopvangtoeslag in 2026 niet te indexeren. Het is gebruikelijk dat de uurprijzen jaarlijks worden aangepast aan de inflatie. Het besluit komt voort uit het Hoofdlijnenakkoord en bespaart € 254 miljoen. Hiervoor wordt de Wet kinderopvang (Wko) aangepast.
Het niet-indexeren zal waarschijnlijk leiden tot hogere netto-opvangkosten voor de ouders. Hiertegenover staat dat het kabinet van plan is een nieuw financieringsstelsel voor de kinderopvang in te voeren. In dit stelsel krijgen ouders een inkomensonafhankelijke vergoeding van 96% van de maximum uurprijs. Voor de meeste huishoudens zal de betaalbaarheid van kinderopvang in 2026 per saldo naar verwachting toenemen. Dit komt omdat zij de komende jaren een steeds groter deel van de kosten voor kinderopvang vergoed krijgen, in aanloop (ingroeipad) naar het nieuwe financieringsstelsel.
Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.
Activiteiten
Wetgevingsproces
-
15 januari 2025
Het wetsvoorstel is ingediend
-
16 januari 2025
Plenaire vergadering: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden
Regeling van werkzaamheden
Besluit: Koninklijke boodschap, met de erbij behorende stukken, is al rondgezonden en gepubliceerd. In handen gesteld van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid
-
21 januari 2025
Procedures en brieven SZW
Procedurevergadering
Besluit: Inbrengdatum voor het verslag vaststellen op 12 februari 2025 te 14:00 uur.