Zevende incidentele suppletoire begroting OCW
1 februari 2023, begroting - De Kamer bespreekt met minister Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) de laatste aanpassingen in zijn begroting voor 2022.
De aanpassingen in de begroting van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zijn nodig omdat voor een aantal onderwerpen meer geld nodig is. Het gaat om het programma Werk aan Uitvoering, toelatingsexamens hoger onderwijs voor Oekraïense ontheemden en het Herdenkingsjaar Slavernijverleden.
Herdenkingsjaar
Bosma (PVV) laakt het "gratis geld" dat naar de "slavernij- en diversiteitsindustrie" vloeit. Het gaat volgens hem om een kwart miljard, waarvan 200 miljoen is bedoeld voor een bewustwordingsfonds. Daar komt nog 7 miljoen van het ministerie van OCW bij voor het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Bosma vindt dat dit prima uit het fonds kan worden betaald.
De 7 miljoen wordt onder andere besteed aan de opening en de organisatie van het herdenkingsjaar, zegt Dijkgraaf. Ook gaat er geld voor maatschappelijke initiatieven naar het Mondriaan Fonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie. Het bedrag was volgens de minister al gereserveerd voordat er werd besloten over de 200 miljoen voor het fonds.
Rehabilitatie
De leiders van slavenopstanden, zoals Tula op Curaçao, moeten gerehabiliteerd worden, vinden veel mensen. Het is belangrijk dat we meer oog krijgen voor wat tot slaaf gemaakten is aangedaan, zegt Dijkgraaf, en leren over onze gezamenlijke geschiedenis. Maar Bosma (PVV) heeft bedenkingen en wijst op de gruwelijkheden waarvoor mensen als Tula destijds verantwoordelijk waren.
De Kamer stemt op 7 februari over de suppletoire begroting en de tijdens het debat ingediende motie.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist of Debat Direct