Woontop en stijgende huren

12 februari 2025, debat - De Kamer debatteert over de Nederlandse huizenmarkt en de uitkomsten van de Woontop die minister Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) organiseerde.

De vraag naar betaalbare woningen is groot. Daarom is op de Woontop van 11 december 2024 afgesproken om 100.000 nieuwe woningen en 30.000 sociale huurwoningen te bouwen. Het Rijk, overheden, corporaties en marktpartijen werken daar samen aan. De Kamer bespreekt de uitkomsten en vraagt ook aandacht voor stijging van de huren.

Uitkomsten Woontop

Vijlbrief (D66) betwijfelt of de 7,5 miljard euro voor de Woontopafspraken gaat helpen. Daarvoor moeten eerst fundamentele beslissingen genomen worden, zoals over een oplossing van het stikstofprobleem, denkt hij.

Boswijk (CDA) spreekt over een "ritueel overlegcircus" met intentieverklaringen en convenanten maar boterzachte afspraken. Zonder extra geld voor gemeenten om bouwplannen te realiseren vreest hij dat er weinig van de afspraken terechtkomt.

De Woontop was nodig, zegt de minister. De betrokken partijen, zoals bouwers, investeerders en overheden, hebben volgens Keijzer een heleboel discussies beslecht en keuzes gemaakt. Ook noemt ze doorbraken over verschillende bouwlocaties en het voornemen om tegenstrijdige en overbodige regels te schrappen als concrete uitkomsten.

Huurstijgingen

Het kabinet legt de rekening van de wooncrisis bij de huurders, omdat het de grootste huurverhoging in 30 jaar toestaat, zegt El Abassi (DENK). Hij ziet daarin "keihard beleid dat huurders uitknijpt". De Kamer moet nu ingrijpen, vindt De Hoop (GroenLinks-PvdA), door de voorgenomen huurstijgingen per 1 juli te beperken. Beckerman (SP) roept op tot bevriezing van de sociale huren. Zij wil dat de politiek kiest voor "wonen zonder winst".

Huurstijgingen zijn altijd een onaangename verrassing, zegt Flach (SGP). De huurstijgingen mogen van hem niet exorbitant zijn maar zijn wel nodig. Want van verhuurders wordt gevraagd om te investeren in de leefbaarheid van wijken, verduurzaming van bestaande woningen en de bouw van nieuwe woningen.

Over de toegestane verhogingen van de sociale huur zijn afspraken gemaakt met de gemeenten en woningcorporaties. Keijzer legt uit dat ze de maximale huurverhoging naar 4,5% omlaag heeft weten te brengen. Zij wil die niet verder verlagen omdat "gratis niet bestaat". Elke 0,5% minder verhoging kost corporaties 75 miljoen euro, rekent ze voor.

Door de Wet betaalbare huur investeert de middenklasse niet meer in huurwoningen omdat dit niet meer loont, analyseert Dekker (FVD), met minder aanbod en stijgende prijzen tot gevolg. Hij wil daarom dat de minister de wet intrekt.

Woningtekort

Tot 2038 wordt 45% van de woningen gebouwd om de bevolkingsgroei bij te houden, stelt Mooiman (PVV). "Bijsturen aan de vraagkant" door minder migratie mogelijk te maken kan helpen, denkt hij.

We moeten sneller en meer bouwen, benadrukt De Groot (VVD). Hij wil geen ideologische discussies meer, maar "gewoon de echte problemen vastpakken". Hij noemt het beperkte aanbod in het middensegment, een gebrek aan financiering en te veel regels als de belangrijkste knelpunten.

Het woningtekort heeft volgens Grinwis (ChristenUnie) te maken met systeemfouten die nieuwbouw in de weg zitten, zoals de stikstofcrisis. Zolang deze problemen niet worden opgelost blijft het bij pleisters plakken, vreest hij.

De minister werkt aan een beter beeld van de impact van stikstofbeperkingen op de woningbouw en mogelijke oplossingen. Ze is voornemens om "heel snel" een brief daarover naar de Kamer te sturen.

Bouwlocaties

Welzijn (NSC) wil met een rijksbouwprogramma inzetten op kansrijke locaties waar de woningbouw versneld kan worden. Zij wil dat daarbij de aanvraag van vergunningen gebundeld wordt om vertraging te voorkomen.

Bijna alle grootschalige woningbouwlocaties bevinden zich in de Randstad, terwijl er "in de regio genoeg plek is", suggereert Wijen (BBB). Zij ziet daar kansen om de woningcrisis op te lossen. Zo kunnen jongeren blijven wonen in de regio waar ze vandaan komen.

De Kamer stemt op 18 februari over de tijdens het debat ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Direct