Wijziging Wet milieubeheer
5 februari 2025, wetsvoorstel - De omslag naar een circulaire economie is aanleiding voor het wijzigen van de Wet milieubeheer. De Kamer debatteert erover met staatssecretaris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu).
De overheid wil dat de economie in 2050 volledig circulair is. In dat licht krijgt het landelijk afvalbeheerplan (LAP) een nieuwe naam: het circulair materialenplan (CMP). Dit CMP wordt ook uitgebreider, licht de staatssecretaris toe: het richt zich op alle fases van het productieproces. Ook komt er een verplichting voor bestuursorganen, zoals gemeenten, provincies en waterschappen, om bij afwijken van het CMP het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat daarover te informeren.
Circulaire economie
Er is brede steun om te komen tot een circulaire economie. Maar het is belangrijk dat de overheid haar "mindset" verandert ten opzichte van welwillende bedrijven, betoogt Buijsse (VVD), want anders gaat het verbranden en dumpen van herbruikbare materialen gewoon door. We moeten er volgens hem voor zorgen dat bedrijven in de circulaire economie hun hoofd boven water kunnen houden.
Bureaucratie
Heeft het verplicht melden van het afwijken van het CMP wel zin? Wingelaar (NSC) heeft daar grote twijfels over. Ze waarschuwt voor meer bureaucratie en de inzet van extra personeel, terwijl het kabinet juist wil bezuinigen op het ambtenarenapparaat. Ook getuigt de verplichting volgens haar van wantrouwen richting andere overheden. Als de verplichting er toch komt, zou die in ieder geval na drie jaar geƫvalueerd moeten worden.
Ook Boutkan (PVV) heeft grote bedenkingen bij de verplichting om het ministerie te informeren over het afwijken van het CMP en vreest voor een "bureaucratisch monster". Maar de gemeenten en de provincies zijn akkoord, zegt Gabriƫls (GroenLinks-PvdA), dus blijkbaar zijn die niet bang voor extra bureaucratie. Hij denkt dat de verplichting belangrijke informatie oplevert over de toepassing van het CMP.
Het melden van een afwijking stond ook al in het LAP, zegt Jansen, maar er was nog geen wettelijke basis. Het nu in de wet opnemen van de verstrekkingsverplichting zorgt voor duidelijkheid. De staatssecretaris verwacht dat het om een beperkt aantal gevallen gaat. Het invoeren van de verplichting geeft naar verwachting een beter beeld van de praktijk, zodat er meer mogelijkheden komen om bij te sturen.
De Kamer stemt op 11 februari over het wetsvoorstel.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Direct