Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening voor uitwisseling persoonsgegevens
5 maart 2020, wetsvoorstel - We moeten mensen met schulden sneller helpen, zonder privacyregels te schenden. Dat is het uitgangspunt van een wetsvoorstel waarover de Kamer debatteert met staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken).
Om te voorkomen dat mensen met schulden steeds verder in de problemen komen, is het belangrijk om ze zo vroeg mogelijk te ondersteunen. Daarvoor is het wel nodig dat gemeenten op tijd informatie krijgen over betalingsachterstanden. Van Ark wil dat makkelijker maken met haar wetsvoorstel.
Gemeenten
Het wetsvoorstel zorgt ervoor dat gemeenten een signaal krijgen als mensen achterstanden hebben bij het betalen van hun huur, water, gas, elektriciteit of zorgverzekering. Een gemeente moet vervolgens hulp aanbieden.
Gemeenten zijn verplicht om alle signalen over schulden op te pakken, zo bepaalt de wet. Renkema (GroenLinks) denkt dat zo'n verplichting onverstandig is. Hij wil gemeenten zelf laten afwegen of een interventie daadwerkelijk effect heeft, zodat ze maatwerk kunnen leveren. De staatssecretaris gaat daar niet in mee.
Hoe moeten gemeenten contact opnemen met mensen die schulden hebben? Een brief sturen is niet altijd een goed idee, denken verschillende woordvoerders, want mensen met financiële problemen openen hun post vaak niet meer. Gemeenten zijn vrij in de vorm waarin ze hun hulp aanbieden, zegt de staatssecretaris.
Privacy
Gemeenten moeten de verzamelde gegevens zorgvuldig behandelen en op tijd vernietigen, betogen Van Beukering (D66) en Wörsdörfer (VVD). Gegevens mogen bewaard worden zo lang als noodzakelijk is, benadrukt Van Ark. Als iemand geen hulp meer nodig heeft of wil, moeten ze worden vernietigd.
Jasper van Dijk (SP) maakt zich vooral zorgen over gezondheidsgegevens. Het is niet toegestaan om medische gegevens op te slaan, zegt de staatssecretaris, maar contactgegevens van hulpverleners mogen wel worden verwerkt.
Andere signalen
Ook mensen met een koopwoning kunnen in financiële problemen komen, benadrukt Renkema (GroenLinks). Hij suggereert daarom dat ook verstrekkers van hypotheken betalingsachterstanden zouden kunnen melden. Gemeenten mogen experimenteren, zegt de staatssecretaris. Zij kan hun in dat licht toestemming geven om ook signalen van hypotheekverstrekkers mee te nemen.
Maatschappelijke organisaties en initiatieven kunnen helpen bij het signaleren van problematische schulden, denkt Peters (CDA). In veel gemeenten gebeurt dit volgens Van Ark ook al.
Webwinkels
Op 15 februari publiceerde de Volkskrant een artikel over webwinkels die leningen verstrekken met hoge rentes. Verschillende woordvoerders grijpen de behandeling van het wetsvoorstel aan om dit te hekelen.
- Gijs van Dijk (PvdA): het is onverteerbaar dat deze bedrijven misbruik maken van mensen in nood
- Jasper van Dijk (SP): webwinkels vragen woekerrentes voor hun wurgkredieten
- Wörsdörfer (VVD): kijk naar het maximale rentepercentage van 14%
Het gaat om schrijnende situaties, erkent de staatssecretaris. De minister van Financiën is hiermee volgens haar al aan de slag en doet er onderzoek naar.
De Kamer stemt op 10 maart over het wetsvoorstel en de tijdens het debat ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist