Wijziging van de Wet studiefinanciering 2000
19 oktober 2022, wetsvoorstel - De Kamer debatteert met minister Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) over nieuwe regels voor studenten die nu een studenten-ov hebben.
In de toekomst is het mogelijk om in het ov in te checken met bijvoorbeeld je mobiele telefoon of je bankpas. Door dergelijke nieuwe betaalvormen zal de ov-chipkaart in zijn huidige vorm vervallen, stelt minister Dijkgraaf. Om ervoor te zorgen dat studenten met een studentenkaart ook gebruik kunnen maken van de nieuwe betaalvormen, moet de wet gewijzigd worden.
Ov-boetes
Al sinds geruime tijd is de Kamer ontevreden over situaties waarin studenten onterecht een ov-boete krijgen, bijvoorbeeld als bij het uitchecken van de trein blijkt dat hun studentenreisproduct verlopen is, constateert Van der Molen (CDA). Het recht op vrij reizen wordt nu bij afstuderen centraal geblokkeerd, zonder dat een student dat zelf hoeft te doen bij een automaat, en dat is winst. Maar waarom worden er dan nog ov-boetes aan studenten uitgedeeld?
Er is nog steeds een mogelijkheid voor misbruik, reageert de minister. Jongeren kunnen zich bijvoorbeeld al aanmelden voor een ov-chipkaart voordat instellingen hun inschrijfgegevens aan DUO hebben doorgegeven. Een voordeel daarvan is dat jongeren meteen kunnen reizen, maar als achteraf blijkt dat ze zich helemaal niet hebben ingeschreven, kunnen ze een aantal weken of maanden ten onrechte vrij reizen.
Uitschrijving
Studenten kunnen ook een boete krijgen als gevolg van een trage uitschrijving door hun onderwijsinstelling, stelt Westerveld (GroenLinks). DUO gaat actief monitoren welke studenten te maken hebben met een trage uitschrijving, reageert de minister. Ook worden boetes als gevolg van trage uitschrijving door DUO vanaf het najaar kwijtgescholden.
Waar het moment van afstuderen in het mbo wettelijk is vastgelegd, verschilt dat in het hoger onderwijs per instelling, constateren Westerveld en Van der Molen. Dijkgraaf staat er welwillend tegenover om de regels voor instellingen gelijk te trekken, maar hij wil daarvoor een verkenning afwachten, die er eind 2022 komt. Begin 2023 neemt hij hier een beslissing over.
De stemmingen over het wetsvoorstel zijn op 1 november.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist of Debat Direct