Wijziging van de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens

19 oktober 2022, wetsvoorstel - De Kamer debatteert met minister Weerwind (Rechtsbescherming) over een nieuw Europees informatiesysteem waarmee gegevens van bepaalde veroordeelden tussen EU-landen kunnen worden uitgewisseld.

EU-landen hebben een informatiesysteem ECRIS om gegevens te delen van mensen die in een ander Europees land veroordeeld zijn in een strafzaak. Maar de persoonsgegevens van veroordeelden met een nationaliteit van buiten de EU waren nog niet op die manier uit te wisselen. Een tweede systeem, ECRIS-TCN, moet dat nu wel mogelijk maken. Het is belangrijk dat lidstaten samenwerken, ook om het risico op herhaling van zedenmisdrijven tegen te gaan, benadrukt minister Weerwind.

Onjuiste gegevens

Uit onderzoek blijkt dat 8% van de benodigde gegevens over Nederlandse strafzaken onjuist is, constateert Ellian (VVD). Dat heeft te maken met problemen bij de Justitiële Informatiedienst, die het Europese systeem voor Nederland beheert. Gegevens zijn onterecht opgenomen, of iemands gegevens zitten er niet in terwijl dat wel zou moeten. Ellian wil daarom dat eerst de Nederlandse gegevens op orde zijn, voordat de nieuwe regels voor het delen van die gegevens ingaan.

Weerwind zegt dat een aantal oorzaken dit jaar al zijn weggewerkt. De verwachting is dat daardoor de foutmarge daalt naar maximaal 6% eind 2023. Februari 2023 wordt de Kamer geïnformeerd over de voortgang. Ook komt er een tussentijdse meting eind maart 2023.

Vingerafdrukken en gezichtsopnamen

In ECRIS worden onder meer iemands naam, nationaliteit, en in sommige gevallen een vingerafdruk gedeeld. Markuszower (PVV) vindt het merkwaardig dat wel vingerafdrukken maar geen gezichtsopnamen worden opgenomen. Deze essentiële informatie van criminelen zou wel uitgewisseld moeten worden, meent de PVV'er. Maar volgens Weerwind is er gekozen voor vingerafdrukken vanwege de betrouwbaarheid gezien de stand van de techniek.

Van Nispen (SP) maakt zich sterk voor de rechten van veroordeelden die een nationaliteit van buiten de EU hebben. Waarom worden vingerafdrukken van deze mensen wel opgenomen en gebeurt dat niet met EU-ingezetenen? De vingerafdrukken zitten ook in het bestaande systeem voor EU-burgers, reageert Weerwind. EU-burgers en burgers van een derde land krijgen dus op dat punt een gelijke behandeling.

De stemmingen over het wetsvoorstel zijn op 1 november.

Zie ook: