Wijziging begroting ministerie van VWS voor 2024

14 januari 2025 – begroting. De Kamer debatteert met minister Agema (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) over de aangepaste begroting van haar ministerie.

Aanleiding voor het debat zijn wijzigingen op de begroting van het ministerie van VWS voor 2024. Deze aanpassing moet een bezuiniging op de medisch specialistische zorg mogelijk maken, die is afgesproken om voorgenomen bezuinigingen op onderwijs terug te draaien.

Bezuinigingen

We beginnen het jaar helaas met chaos en onzekerheid in de zorg, zegt Dobbe (SP). Zij vindt dat er niet meer kan en mag niet worden bezuinigd op de zorg. De minister kiest er volgens haar voor om waarschuwing op waarschuwing uit het zorgveld te negeren.

Volgens Vermeer (BBB) doen bezuinigingen altijd pijn. Hij had liever helemaal geen bezuinigingen op medisch-specialistische zorg gezien, zegt hij. Maar als er bezuinigd móét worden, dan liever op hoge salarissen en vergoedingen voor medisch specialisten.

Agema zegt al sinds december bezig te zijn met het vinden van een alternatief voor de bezuiniging op medisch-specialistische zorg. Maar zij erkent dat het moeilijk is om een invulling te vinden waar andere groepen niet hard door geraakt zullen worden.

Pandemische paraatheid

Er wordt mogelijk ook bezuinigd op de voorbereiding op een pandemie, stelt Paulusma (D66), hoewel Nederland onvoldoende is voorbereid, onder andere door personeelstekort. Daarom vindt de D66’er de bezuiniging op het Stagefonds onbegrijpelijk.

Krul (CDA) zegt een andere invulling voor de pandemische paraatheid te verwachten, maar hij ziet voorlopig nog een gigantisch gat op de begroting staan. Hij heeft behoefte aan een overzicht van de posten waar de minister alternatieve dekking voor gaat zoeken.

De uitgaven voor 2025 voor de paraatheid zijn volgens de minister alleen bevroren. Zij blijft zich inzetten voor de voorbereiding op mogelijke zorgcrises. Maar dat gaat volgens Agema ook over maatschappelijke weerbaarheid, die we met z’n allen zullen moeten organiseren.

Begrotingssystematiek

Jansen (NSC) vindt het lastig om de begroting te interpreteren, omdat er 20 miljard aan verschuivingen plaatsvinden. Dat ligt aan de hoge kostenverplichtingen die het Rijk aangaat voor het volgende jaar. Hoe gaat de minister de toegezegde versimpeling vormgeven?

De begroting is vaak best complex en niet makkelijk te controleren, terwijl het onze taak als Kamerleden is om die controle uit te voeren, beaamt Tielen (VVD). Daarom is de VVD blij met de aankondiging dat de manier van begroten vereenvoudigd wordt.

De minister erkent dat de begroting versimpeld moet worden. Zij wil daarvoor zorgen door alle rijksbijdragen op één plek terug te laten komen. Ook zullen er volgens Agema geen grote verschuivingen meer plaatsvinden.

Personeelstekorten

Het was volgens Bushoff (GroenLinks-PvdA) de heilige opdracht van deze minister om de arbeidstekorten in de zorg op te lossen en de administratieve lasten te verlagen. Er zouden met AI grote besparingen op administratieve lasten plaatsvinden, zegt hij. Maar hij stelt vast dat daartoe nog geen enkel voorstel ingediend is.

Claassen (PVV) heeft er wel vertrouwen in dat de minister snel met plannen komt om de personeelstekorten in de zorg op te lossen. Hij herinnert haar aan de leidraad vakmanschap en werkplezier. Op welke termijn gaat die bijdragen aan het oplossen van het arbeidstekort?

De minister geeft aan hard bezig te zijn met de leidraad om de tekorten in de zorg op te lossen. De vorderingen zullen binnenkort met de Kamer gedeeld worden. Maar, zegt Agema, we zitten nog vroeg in de eerste helft van de wedstrijd, dus meer plannen volgen nog.

De Kamer stemt op een later moment over de gewijzigde begroting en de tijdens het debat ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Direct