Bedrijveninvesteringszones wettelijk geregeld
2 juli 2014, wetsvoorstel - Experimenten met bedrijveninvesteringszones blijken een succes. Minister Kamp (Economische Zaken) krijgt dan ook brede steun voor een permanente regeling.
Met het oprichten van een bedrijveninvesteringszone (BIZ) kunnen ondernemers op bedrijventerreinen en in winkelgebieden gezamenlijk gaan investeren om de omgeving veiliger of aantrekkelijker te maken. Het hiervoor benodigde geld komt binnen via een gemeentelijke heffing voor eigenaren en/of gebruikers van onroerend goed in een gebied. Zo wordt freeridersgedrag voorkomen. Uit experimenten bleek dat de belangstelling voor het oprichten van een BIZ groter is dan verwacht. De meeste woordvoerders steunen dan ook, soms met de nodige kanttekeningen, het voorstel van Kamp voor een wettelijke regeling. Alleen PVV'er Graus is principieel tegen. Een BIZ ondermijnt in zijn ogen het zelfbeschikkingsrecht van ondernemers.
Er moet voldoende draagvlak zijn voor een BIZ
Uit een stemming onder de bijdrageplichtigen van een BIZ moet blijken of er voldoende draagvlak is. In het voorstel van Kamp moet minimaal de helft van hen zijn stem uitbrengen. Daarvan moet vervolgens twee derde voorstemmen. Op die manier kan een derde besluiten voor een meerderheid die niet of tegenstemt, rekent Ziengs (VVD) voor. Hij wil dat minimaal de helft van de bijdrageplichtigen voorstemt. Maar zo wordt de drempel wel erg hoog, vinden Öztürk (PvdA) en Gesthuizen (SP). Verhoeven (D66) wil het makkelijker maken voor bijdrageplichtigen om een bestaande BIZ ter discussie te stellen: niet 30% maar 20% moet kunnen vragen om een nieuwe stemming.
Gemeente kan kosten verhalen op BIZ
Gemeenten maken kosten bij het oprichten en laten functioneren van een BIZ, bijvoorbeeld voor het innen van de heffing. Deze perceptiekosten moeten volledig worden verhaald op de BIZ, stelt Verhoeven, omdat anders de bewoners ervoor opdraaien. Öztürk heeft een tegenovergestelde redenering. Hij wil het verhalen van perceptiekosten juist verbieden, aangezien burgers en gemeenten profiteren van de investeringen van ondernemers in de publieke ruimte. Laat het aan de gemeenten om hierover te beslissen, zegt de minister.
Gemeente behoort taken niet af te wentelen op BIZ
Als er een BIZ is opgericht, kan een gemeente in de verleiding komen om (de kosten van) bestaande taken af te wentelen op die BIZ. Voor Graus is dit een belangrijke reden om überhaupt tegen Kamps voorstel te zijn. Mulder (CDA) en Gesthuizen pleiten voor duidelijke afspraken, zodat gemeenten niet hun serviceniveau kunnen verlagen. Het is niet de bedoeling dat een gemeente zich terugtrekt, vinden ook Ziengs en Öztürk. Kamp kan zich goed voorstellen dat ondernemers in een overeenkomst willen vastleggen wat een gemeente minimaal zelf moet doen. Dit wil hij echter niet in de wet regelen.
De Kamer stemt op 3 juli over het wetsvoorstel en de moties.
ZIE OOK:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.