Wet veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames
13 april 2022, wetsvoorstel - Minister Adriaansens (Economische Zaken) stelt voor om bij investeringen, fusies en overnames te toetsen op de gevolgen voor de nationale veiligheid. De Kamer bespreekt het wetsvoorstel dat dit regelt.
Financiƫle vitale processen. Opslag, productie en verwerking nucleair materiaal. Technologie die militair kan worden toegepast. Op ondernemingen die zich bezighouden met zaken die de nationale veiligheid raken, moet de nieuwe veiligheidstoets gaan worden toegepast. Het gaat om vitale aanbieders en ondernemingen die actief zijn op het gebied van sensitieve technologie.
Reikwijdte wetsvoorstel
Graus (PVV) is blij met het wetsvoorstel, maar hij had liever zien dat het breder was geformuleerd: geen enkel bedrijf van nationaal belang zou in buitenlandse handen mogen komen. Ook Kwint (SP) wil dat er naar meer dan alleen nationale veiligheid wordt gekeken, of dat nationale veiligheid veel breder wordt uitgelegd. Zodat ook economische, fysieke of sociaalmaatschappelijke schade wordt meegewogen.
In dit wetsvoorstel is gekozen voor de nationale veiligheid als aangrijpingspunt, zegt minister Adriaansens. Als het breder wordt getrokken, kan het onoverzichtelijk worden en leiden tot willekeur.
De verkoop van de High Tech Campus Eindhoven aan een Singaporees staatsbedrijf valt niet onder de reikwijdte van het wetsvoorstel. Van Dijk (CDA) vindt dit onwenselijk. Innovatie is van economisch en strategisch belang voor Nederland. Daarom zou de verkoop van bedrijfscampussen volgens haar ook getoetst moeten worden.
De verkoop van de High Tech Campus Eindhoven was een vastgoedtransactie, zegt minister Adriaansens. Het gaat dus niet direct om (sensitieve) technologie die beschermd zou moeten worden. Zij begrijpt wel de zorgen hierover en belooft te onderzoeken welke risico's dit soort campussen lopen.
Beoordeling technieken
De techniek staat niet stil, stelt De Jong (D66) vast. Op welke manier bepaalt de regering of nieuwe technologie ook onder de wet moet vallen en hoe wordt het parlement daarbij betrokken? Van Strien (VVD) pleit voor een "lichte voorhangprocedure", zodat de Kamer betrokken wordt en inspraak heeft maar er wel snel geschakeld kan worden.
We zijn bezig met het maken van een beoordelingskader voor technologie, zegt minister Adriaansens. Op basis daarvan moet worden besloten of iets wel of niet onder het wetsvoorstel komt te vallen.
Terugwerkende kracht
Het wetsvoorstel heeft terugwerkende kracht tot 8 september 2020. Van Haga (Groep Van Haga) vindt dat geen goed idee: dit is slecht voor het Nederlandse vestigingsklimaat. Het geeft het signaal af dat investeringen uit het verleden niet zeker zijn, waardoor bedrijven en investeerders in de toekomst niet meer naar Nederland komen.
Het is ongebruikelijk om terugwerkende kracht toe te passen in wetgeving, erkent minister Adriaansens. Maar in dit geval is er toch voor gekozen gezien het belang van de nationale veiligheid en om te voorkomen dat geprobeerd zou worden om toets te ontduiken.
De Kamer stemt op 19 april over het wetsvoorstel en de tijdens het debat ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist of Debat Direct