Wet temporisering verhoging AOW-leeftijd
19 juni 2019, wetsvoorstel - Volgens het nieuwe pensioenakkoord stijgt de AOW-leeftijd minder snel. De Kamer spreekt met minister Koolmees (Sociale Zaken) over wetgeving die dit mogelijk moet maken.
Sinds enkele weken ligt er een nieuw pensioenakkoord. Kabinet en sociale partners zijn onder meer overeengekomen dat de AOW-leeftijd minder snel gaat stijgen. Wel blijft er een koppeling met de stijgende levensverwachting. Koolmees komt nu met wetgeving om deze afspraken vast te leggen. De nieuwe wet zou moeten ingaan op 1 januari 2020.
Er is veel steun om de AOW-leeftijd langzamer te laten stijgen. Volgens Smeulders (GroenLinks) voelden veel mensen zich overvallen door de snel stijgende AOW-leeftijd. Daarom is het goed dat we die stijging nu wat gaan temperen, zegt Bruins (ChristenUnie). Sociale partners en politiek doen nu terecht hun best om fouten uit het verleden goed te maken, vindt Van Dijk (PvdA). Wiersma (VVD) ziet in het wetsvoorstel duurzame en toekomstbestendige oplossingen.
Er zijn ook minder positieve geluiden over het AOW-wetsvoorstel. Zo geeft Mulder (PVV) aan dat zijn partij tegen het hele pensioenakkoord is en dat hij daarom ook tegen dit onderdeel zal stemmen.
Snelheid stijging
Wat houdt het wetsvoorstel precies in? De komende twee jaar wordt de AOW-leeftijd bevroren op 66 jaar en vier maanden, terwijl die eigenlijk op 67 jaar had moeten uitkomen in 2021. Vanaf 2021 stijgt de AOW-leeftijd alsnog in drie stappen naar 67 jaar in 2024, drie jaar later dan eerder voorzien.
Van Weyenberg (D66) ziet in het voorstel een balans tussen generaties: de stijging van de AOW-leeftijd blijft na 2024 gekoppeld aan de levensverwachting, maar wordt acht maanden voor elk jaar dat iemand langer leeft. Eerder bedroeg die stijging nog een heel jaar. Zo hebben ouderen én jongeren baat bij de maatregel, denkt Van Weyenberg.
Een deel van de Kamer ziet bij voorkeur helemaal af van een stijging. Hou het gewoon op 66, bepleiten Van Brenk (50PLUS) en Azarkan (DENK). Van Kent (SP) gaat liever verder: gezond de 66 halen is voor velen al niet weggelegd, dus maak er weer 65 van.
Dekking
Als iedereen vanaf nu sneller AOW krijgt, kost dat alleen al de komende vijf jaar 5 miljard. De dekking komt deels uit hogere belastingen: jaarlijks 100 miljoen voor burgers en 100 miljoen voor bedrijven.
Wat gaan burgers en bedrijven van die hogere lasten merken? Zowel Stoffer (SGP) als Smeulders (GroenLinks) vraagt zich dat hardop af. Slootweg (CDA) wijst erop dat de nieuwe koppeling tussen AOW-leeftijd en levensverwachting niet mag betekenen dat de maatregel onevenredig lasten bij jongeren neerlegt.
De nieuwe AOW-regels gaan inderdaad geld kosten, bevestigt Koolmees. Hij benadrukt dat het kabinet rekening houdt met de koopkracht en streeft naar een eerlijke verdeling van lusten en lasten over de generaties.
De Kamer stemt op 20 juni over het wetsvoorstel en de ingediende moties.
Zie ook
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
-
Kijk debatten terug via Debat Gemist