Wet op de Nederlandse Sportraad
18 mei 2022, wetsvoorstel - De Kamer debatteert met minister Helder (Langdurige Zorg en Sport) over de wettelijke rol en de taken van de Nederlandse Sportraad.
Het is ruim vijf jaar geleden dat de Nederlandse Sportraad is ingesteld, oorspronkelijk als tijdelijke adviesraad. Het kabinet stelt nu voor om hier een permanent adviescollege van te maken. In de afgelopen jaren heeft de raad diverse adviezen afgegeven over sportevenementen, bewegen op school en over de organisatie en financiering van de sport.
Sport is van onschatbare waarde voor de samenleving door het effect op de mentale en fysieke gezondheid en omdat het een sociaal bindmiddel is, stelt minister Helder. Een adviescollege op dit terrein is daarom van grote waarde. De adviezen zijn invloedrijk, zo bleek uit een evaluatie, en een eigen adviesraad maakt de sportsector ook volwassener, meent de minister.
Effectiviteit
Waarom moet de Nederlandse Sportraad een permanent karakter krijgen, vraagt Maeijer (PVV) zich af. Kan de raad niet worden ondergebracht bij de Gezondheidsraad? Minister Helder heeft dit laten onderzoeken, maar daarvoor is de overlap in expertise te gering, concludeert zij.
Bij elke adviesraad moeten we de vraag stellen of deze leidt tot verandering van beleid, signaleert Van der Laan (D66). Welke invloed hebben de adviezen tot nu toe gehad? De adviezen worden meegewogen bij de ontwikkeling van het sportbeleid van VWS, reageert Helder. Na het zomerreces wordt de Kamer geïnformeerd over hoe het kabinet gevolg geeft aan het advies over de organisatie en financiering van het sportstelsel.
De adviezen moeten meer aansluiten bij het beleid en de financiële beperkingen die er zijn, meent Heerema (VVD). Hij wil daarom dat de Kamer meer betrokken wordt bij het werkprogramma en de samenstelling van de adviesraad.
Aandachtsgebieden
Bewegingsarmoede is het grootste probleem van de eeuw, oordeelt Van Dijk (CDA). Met andere woordvoerders wil zij dat "bewegen" expliciet als aandachtsgebied in de wet wordt meegenomen. De minister heeft daar geen bezwaar tegen.
Vooral mensen met een beperking en kinderen van arme ouders bewegen te weinig. Westerveld (GroenLinks) vraagt in dat kader aandacht voor de Special Olympics, het topsportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking.
Sport en bewegen verdienen op school meer aandacht, oordeelt Van Nispen (SP). Hij wil dat het kabinet scholen helpt om dat mogelijk te maken. Minister Helder is hierover in gesprek met de minister van Onderwijs in het kader van de zogenoemde rijke schooldag.
De stemmingen over het wetsvoorstel en de tijdens het debat ingediende moties zijn op 24 mei.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist of Debat Direct