Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer

6 april 2022, wetsvoorstel - De Kamer debatteert met minister Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) over de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer.

De afgelopen jaren heeft de technologie zich verder ontwikkeld. Daarom wil de regering de regels over elektronisch bestuurlijk verkeer moderniseren. Bestuursorganen moeten er onder andere voor gaan zorgen dat elektronische verzending van officiƫle documenten door burgers aan de overheid mogelijk is. Een burger kan kiezen tussen elektronische en papieren communicatie, tenzij in een bijzondere wet elektronische communicatie is voorgeschreven. Ook komen er waarborgen, zoals:

  • coulance bij storingen
  • verplichte ontvangstbevestiging van een bericht
  • verplichte notificatie van een bericht in systemen zoals MijnOverheid

Burgers

Digitalisering biedt veel mogelijkheden, maar brengt ook risico's met zich mee, zegt Dekker (D66). Niet alle burgers zijn namelijk even digitaal vaardig. Daarom is het goed dat de regering 10 miljoen vrijmaakt voor de aanpak van digibetisme.

Van Weerdenburg (PVV) wil voorkomen dat burgers de weg kwijtraken door verschillen tussen overheden. En blijft er ruimte voor hen die de voorkeur geven aan de papieren route? Burgers moeten ook via de post of de balie contact met de overheid kunnen hebben, vindt ook Rajkowski (VVD). Zij waarschuwt wel voor een wildgroei aan overheidsinboxen. Alle bestuursorganen zouden eigenlijk gebruik moeten maken van de Berichtenbox van MijnOverheid.

Leg het wetsvoorstel nog eens langs de meetlat van het advies van de Raad van State, adviseert Leijten (SP), zodat burgers niet worden "vermorzeld" door onzorgvuldige wetgeving. Laaggeletterden mogen niet buiten de boot vallen omdat de overheid efficiƫnt via de digitale weg wil communiceren.

Maatwerk en gebruiksvriendelijkheid zijn nodig, erkent minister Bruins Slot. De papieren weg blijft volgens haar open. Mede op basis van het advies van de Raad van State bevat het wetsvoorstel extra waarborgen voor burgers, waarmee we stappen vooruit zetten. Opnieuw advies vragen is volgens haar niet nodig en leidt tot vertraging.

Ondernemers

Moeten ondernemers en rechtspersonen hetzelfde behandeld worden als burgers? Leijten (SP) vindt van wel, ook omdat grote groepen mensen als zzp'er werken. Ook zij hebben recht op laagdrempelig contact met de overheid. De overheid kan er niet van uitgaan dat iedere ondernemer digitaal vaardig is.

Voor bepaalde processen kan het nodig zijn om bedrijven en rechtspersonen te vragen om de digitale weg te gebruiken, zegt minister Bruins Slot. Wel moet er goede ondersteuning zijn om mensen daarbij te helpen.

De Kamer stemt op 12 april over het wetsvoorstel en de tijdens het debat ingediende motie.

Zie ook