Wet kwaliteitsregistraties zorg

24 april 2025, wetsvoorstel - De Kamer debatteert met minister Agema (Volksgezondheid) over de Wet kwaliteitsregistraties zorg.

Kwaliteitsregistraties zijn bedoeld voor het meten en verbeteren van de zorg. Gegevens van patiënten die dezelfde aandoening hebben of dezelfde behandeling hebben ondergaan, worden gepseudonimiseerd vastgelegd. Zo kan een verband worden gelegd tussen behandeling en uitkomsten. Ook zijn vergelijkingen tussen ziekenhuizen mogelijk.

De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) bepaalt dat er strenge normen zijn voor het verwerken van persoonsgegevens. Het wetsvoorstel regelt een uitzondering voor kwaliteitsregistraties, zodat medische informatie zonder nadrukkelijke instemming verwerkt kan worden. Ook komt er een openbaar register voor kwaliteitsregistraties, dat door het Zorginstituut Nederland zal worden bijgehouden.

Kwaliteitsverbetering

Mensen willen weten of een zorgbehandeling van hoge kwaliteit is, zegt Tielen (VVD). Kwaliteitsregistraties kunnen volgens haar helpen om daar inzicht in te krijgen en de kwaliteit te verhogen. Bij bepaalde vormen van kanker zijn er volgens haar spectaculaire resultaten mee bereikt.

Ook Rikkers (BBB) wijst op de voordelen van kwaliteitsregistraties. Ze noemt het door ziekenhuizen verzamelen van gegevens over hartpatiënten. Dankzij deze data ontstaat er meer inzicht in de effectiviteit van de behandelingen. Het wetsvoorstel maakt het volgens haar makkelijker om dit soort gegevens te verwerken.

Kwaliteitsregistraties zijn belangrijk en kunnen de kwaliteit verbeteren, zegt Krul (CDA). Hij wil kwaliteitsstandaarden, professionele standaarden en kwaliteitsregistraties beter met elkaar verbinden, ook in de wet, en streeft naar een lerende zorgpraktijk als continue cirkel van theorie, organisatie en praktijk.

Opt-out

Claassen (PVV) en De Korte (NSC) maken zich zorgen over de zeggenschap van patiënten over hun medische gegevens. Er moet een mogelijkheid zijn om nee te zeggen tegen de verwerking ervan, zo vinden ze. En zorgaanbieders moeten patiënten vervolgens ook wijzen op die opt-out.

De minister legt uit dat de mogelijkheid van een opt-out geregeld gaat worden in het kader van de European Health Data Space (EHDS). Het eerder regelen van een opt-out is volgens haar onwerkbaar en leidt tot veel extra administratieve lasten. Verder benadrukt ze dat gegevens gepseudonimiseerd zijn, en dus niet herleid kunnen worden tot individuele patiënten.

Eisen aan databeheerders

Gegevensverwerkers moeten aan de hoogste privacy-eisen voldoen zodat zorgdata niet in verkeerde handen terechtkomen, benadrukt Bushoff (GroenLinks-PvdA). Hij wil in de wet vastleggen dat er regels kunnen komen om te verhinderen dat kwaadwillende buitenlandse partijen invloed krijgen. Ook wil hij dat kwaliteitsregistraties alleen beheerd mogen worden door organisaties zonder winstoogmerk.

Agema reageert positief op de voorstellen van Bushoff. Ze heeft er geen bezwaar tegen om dit in de wet te regelen.

Reikwijdte

Het wetsvoorstel is in eerste instantie gericht op de medisch-specialistische zorg. Paulusma (D66) wil graag dat het gaat gelden voor alle zorg. Zo krijgen we volgens haar meer inzicht in langetermijneffecten en in de effectiviteit van zorg die patiënten buiten het ziekenhuis krijgen.

Bij koninklijk besluit kan het wetsvoorstel worden uitgebreid naar alle zorg. Van Dijk (SGP) is niet per se tegen zo'n uitbreiding, maar hij stelt ook vast dat nog onduidelijk is wanneer en onder welke voorwaarden dit zal gebeuren. Daarom zou het wat hem betreft met een apart wetsvoorstel geregeld moeten worden, zodat de Kamer er dan over kan oordelen.

Agema begrijpt de wens om de Kamer te betrekken bij het verbreden van de reikwijdte. Maar een apart wetsvoorstel zou volgens haar leiden tot veel vertraging. Daarom wil ze een algemene maatregel van bestuur aan de Kamer voorleggen via de zogenaamde voorhangprocedure.

De Kamer stemt op 13 mei over het wetsvoorstel en de tijdens het debat ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort.
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Direct.