Wet implementatie EU-richtlijn hernieuwbare energie voor garanties van oorsprong
9 december 2021, wetsvoorstel - Staatssecretaris Yeşilgöz (Economische Zaken en Klimaat) spreekt met de Kamer over uitbreiding van een Europees certificeringssysteem voor duurzame opwekking van energie.
De Europese energiemarkt kent een systeem met garanties van oorsprong (GvO’s) voor aardgas en elektriciteit. Die vertellen waar energie is opgewekt en garanderen dat dit duurzaam is gebeurd. Energieleveranciers kunnen GvO’s onderling verhandelen. Met een nieuwe Europese richtlijn gaan ook gassen als waterstof onder het systeem vallen.
We kunnen de omslag naar schone energie en een klimaatneutrale economie alleen maken als we in Europa samenwerken, benadrukt Yeşilgöz. Nieuwe duurzame energiebronnen onder het systeem van GvO’s brengen ziet zij als een kleine maar noodzakelijke stap in de energietransitie.
Transparantie
Boucke (D66) benadrukt het belang van transparantie voor de klant over waar de stroom uit het stopcontact vandaan komt. Hij vraagt zich af of er meer waarborgen nodig zijn dan GvO’s. Het systeem valt of staat volgens Erkens (VVD) met de betrouwbaarheid ervan.
Omdat voor de opwekking van waterstof veel energie nodig is en die mogelijk uit verschillende, ook vervuilende, bronnen komt, vraagt Bontenbal (CDA) zich af of een GvO voor groene waterstof wel echt duurzaam genoemd kan worden.
Onafhankelijke meetbedrijven die onder toezicht van de overheid staan zien toe op de uitgifte van GvO’s. Dat maakt het systeem volgens Yeşilgöz transparant. De betrouwbaarheid van waterstof-GvO’s is gegarandeerd omdat die alleen worden afgegeven als de energie bij de bron duurzaam is opgewekt.
Kritiek
Met het klimaat heeft "de lucratieve handel in groencertificaten" weinig te maken, vindt Kops (PVV): die is vooral bedoeld voor de statistieken. Thijssen (PvdA) vreest dat GvO’s greenwashing door elektriciteitsleveranciers mogelijk maken: consumenten gaan ervan uit dat ze groene stroom kopen, terwijl het eigenlijk Nederlandse grijze stroom met een GvO-certificaat uit het buitenland is.
Van Raan (PvdD) denkt dat de handel in GvO’s de CO2-reductie in Nederland afremt, omdat energiebedrijven liever GvO’s uit het buitenland kopen dan in te zetten op werkelijke verduurzaming.
De Kamer stemt op 14 december over het wetsvoorstel en de ingediende moties.
Zie ook
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist of Debat Direct