Wet herziening bedrag ineens

25 september 2024, wetsvoorstel - De Kamer debatteert met minister Van Hijum (Sociale Zaken) en staatssecretaris Idsinga (Financiën) over de Wet herziening bedrag ineens.

De Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen vloeide voort uit het pensioenakkoord en is in 2020 en 2021 door het parlement aangenomen. Deze wet regelt onder andere dat mensen die met pensioen gaan, de optie krijgen om een bedrag ineens uit te laten keren. De pensioenuitvoerder houdt hier wel loonbelasting op in, legt de staatssecretaris uit. Door het bedrag ineens, maximaal 10% van het pensioenvermogen, worden pensioenuitkeringen in latere jaren lager.

Problemen met de uitvoering en een motie daarover van de Eerste Kamer hebben ervoor gezorgd dat het bedrag ineens nog niet is ingevoerd. De regering komt daarom met een herziening van de wet. Pensioenuitvoerders hebben tijd nodig om hun deelnemers goed te informeren. Het keuzerecht wordt daarom pas op 1 juli 2025 ingevoerd.

Keuzevrijheid en voorlichting

Als mensen met pensioen gaan, komen ze in een andere levensfase, zegt Aartsen (VVD). Het is daarom goed als ze de mogelijkheid krijgen om een bedrag ineens te laten uitkeren. Dit kunnen ze bijvoorbeeld gebruiken voor het verduurzamen en levensloopbestendig maken van hun huis of het aflossen van schulden.

Het is positief dat mensen de mogelijkheid krijgen om te beschikken over hun eigen gespaarde geld, zegt Vijlbrief (D66). Ook Vermeer (BBB) steunt een grotere keuzevrijheid voor pensioendeelnemers. Maar het is wel belangrijk dat mensen de regeling en de consequenties van hun keuze goed overzien, vinden beide woordvoerders. Informatie erover moet daarom toegankelijk en eenvoudig te begrijpen zijn. Zorg ervoor dat mensen voldoende hulp en begeleiding krijgen, zegt Flach (SGP).

Het is belangrijk om de gevolgen voor mensen in kaart te brengen, beaamt de minister. De pensioenuitvoerders hebben daarin een belangrijke rol. Die kunnen ook doorverwijzen. Bijvoorbeeld naar het Nibud, dat bezig is met een tool.

Toeslagen

Een bedrag ineens heeft grote gevolgen voor toeslagen van mensen met een laag inkomen. Joseph (NSC) vreest dat ze in de problemen komen en toeslagen moeten terugbetalen. Zij heeft grote twijfels, ook vanwege gevolgen voor ex-partners en de samenloop met de invoering van het nieuwe pensioenstelsel. Daarom wil zij het aan pensioenuitvoerders overlaten of ze de keuze aanbieden. Maar de minister betoogt dat dit in strijd zou zijn met het pensioenakkoord.

Ook Van Dijk (CDA) vraagt aandacht voor het effect van het uitkeren van een bedrag ineens. Zij wil dat mensen kunnen verzoeken om dit niet mee te nemen in de berekening van hun toetsingsinkomen, zodat het geen effect heeft op hun toeslagen. Mulder (PVV) reageert positief: dit lijkt een goede manier om problemen voor mensen met een laag inkomen te voorkomen.

Het voorstel van Van Dijk maakt het systeem nog ingewikkelder, stelt Van Hijum vast. Hij wil daarom eerst de gevolgen voor de uitvoering in kaart brengen. Ook waarschuwt hij dat het maken van een uitzondering een precedentwerking kan hebben. En de kosten moeten wel worden gedekt.

Vroegpensioen

Verschillende woordvoerders vinden het belangrijk dat mensen met een zwaar beroep eerder kunnen stoppen met werken, een onderwerp waar de Kamer op 24 september over debatteerde. Van Kent (SP) en Stultiens (GroenLinks-PvdA) grijpen de behandeling van deze wet aan om een voorstel te doen om het vroegpensioen weer mogelijk te maken door fiscale regels aan te passen. Maar voor de minister gaan hun ideeën daarover te ver.

De Kamer stemt op 8 oktober over het wetsvoorstel en de tijdens het debat ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Direct