Wet digitale overheid afgerond

5 februari 2020, wetsvoorstel – De Wet digitale overheid moet online zakendoen met de overheid eenvoudiger, betrouwbaarder en toekomstbestendig maken. De Kamer debatteert hierover met minister Knops (Binnenlandse Zaken).

De samenleving digitaliseert en de overheid moet mee in deze ontwikkeling, zo betoogt minister Knops. Daarvoor is de agenda NL DIGIbeter opgesteld. De Wet digitale overheid is een uitwerking hiervan. Deze wet hangt samen met het wetsvoorstel dat digitale identificatie met rijbewijzen en identiteitskaarten mogelijk maakt, waarover de Kamer op 23 januari debatteerde.

Veiligheid en privacy

De overheid moet ervoor zorgen dat gegevens van burgers en bedrijven veilig zijn, zegt de minister. Daarom moeten inlogsystemen betrouwbaar zijn. Persoonsgegevens mogen alleen gebruikt worden om veilig in te loggen en niet voor andere (commerciële) doelen, zo bepaalt de wet. Identiteit mag volgens Knops geen handelswaar worden.

Commerciële bedrijven als Google zullen inlogmiddelen ontwikkelen, stelt Van Raak (SP). Hij vreest dat moeilijk valt te controleren of ze zich dan wel aan de regels houden. Ook Özütok (GroenLinks) waarschuwt voor misbruik van gegevens. We moeten de risico's onderkennen, zegt Verhoeven (D66), die een belangrijke rol ziet weggelegd voor de Kamer.

Kosten

Om als overheid op een veilige manier digitaal te communiceren met burgers en bedrijven moeten kosten worden gemaakt. Gratis bestaat niet, zegt de minister. De kosten slaan ergens neer, bijvoorbeeld in hogere leges voor een identiteitskaart.

Belasting betalen zou altijd gratis moeten zijn, betoogt Middendorp (VVD). Hij vindt het "principieel onjuist" dat ondernemers moeten betalen voor eHerkenning om aangifte te kunnen doen. Ondernemers zijn gedupeerd door een eenzijdige stap van de Belastingdienst, zo sluit Van der Molen (CDA) zich daarbij aan. Bovendien zijn er tienduizenden organisaties, zoals kerken, die geen toegang hebben tot eHerkenning omdat ze niet in het Handelsregister staan.

Minister Knops verzekert dat de Belastingdienst voorlopig geen boetes oplegt aan organisaties die geen aangifte kunnen doen omdat ze niet beschikken over eHerkenning.

Publiek en privaat

Toegang tot de overheid is volgens Van Raak (SP) een basisrecht van burgers. Dat zou in zijn ogen niet afhankelijk mogen worden van private partijen. Dit basisrecht is vastgelegd in de Algemene wet bestuursrecht, antwoordt minister Knops.

Middendorp (VVD) wil laten onderzoeken of publieke identificatiemiddelen, zoals DigiD en eNIK, ook buiten de overheid gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld voor het openen van een bankrekening.

Minister Binnenlandse Zaken

Minister Knops vervangt minister Ollongren, die al enkele maanden afwezig is wegens ziekte. PVV'er Bosma vindt dat er onduidelijkheid is over de staatsrechtelijke positie van beide ministers en wil hierover advies vragen aan de Raad van State.

De minister-president heeft in een brief uitgelegd hoe de taken van minister Ollongren zijn verdeeld, constateert Knops. Gedurende haar ziekte is zij volgens hem de facto minister zonder portefeuille.

De Kamer debatteerde eerder op 30 januari over de Wet digitale overheid. Zij stemt op 11 februari over het wetsvoorstel en de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist