Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven
12 maart 2024, wetsvoorstel - Minister Adriaansens (Economische Zaken) komt met een wet die bedrijven beter moet beschermen tegen cyberaanvallen en andere digitale dreigingen.
Het wetsvoorstel regelt de taken en bevoegdheden van de minister van Economische Zaken om de digitale weerbaarheid van niet-vitale bedrijven in Nederland te vergroten.
Verantwoordelijkheid
Digitale weerbaarheid is een nationaal vraagstuk, benadrukt Six Dijkstra (NSC). Hij waarschuwt voor versnippering van verantwoordelijkheden, omdat zowel het ministerie van Economische Zaken als het ministerie van Justitie en Veiligheid taken hebben op het gebied van cyberdreiging. Het ministerie van Justitie en Veiligheid is namelijk verantwoordelijk voor vitale bedrijven, die zich bijvoorbeeld bezighouden met drinkwatervoorziening of betalingsverkeer.
Ook Martens (VVD) vraagt zich af waar de verantwoordelijkheden liggen. Het Nationaal Cybersecurity Centrum (NCSC) richt zich op vitale bedrijven. Het Digital Trust Center (DTC) beschermt andere bedrijven, bijvoorbeeld door ze te waarschuwen over kwetsbaarheden in systemen. Het kabinet heeft voorgenomen deze instituten samen te voegen, maar hoe zorgen we ervoor dat dit goed verloopt?
Het ministerie van Justitie en Veiligheid wordt verantwoordelijk voor het nieuwe centrum, antwoordt Adriaansens. Het doel is integratie, samenwerking en kennisbundeling. Het onderscheid tussen vitale en niet-vitale bedrijven en de bijbehorende verdeling tussen ministeries blijft wel bestaan. Het wetsvoorstel maakt het makkelijker om informatie onderling uit te wisselen, benadrukt de minister.
Schaamte
Als een medewerker op een onbetrouwbare link heeft geklikt en zo schade veroorzaakt, is er nog veel schaamte om dat te melden, ziet Kathmann (GroenLinks-PvdA). De digitalehulpverlener, oftewel een dhv'er, kan als eerste aanspreekpunt digitale ongelukken bespreekbaarder maken en bewustwording vergroten. Zij pleit er daarom voor dat meer bedrijven zo'n dhv'er aanstellen. Wat kan de minister daarin betekenen?
De dhv'er kan laagdrempelig hulp op de werkvloer organiseren, vindt Adriaansens. Het DTC bouwt een onlinecommunity voor dhv'ers. Zij wil stimuleren dat bedrijven met die functie aan de slag gaan, maar een verplichting zou met name voor kleinere bedrijven lastig zijn.
Keurmerk
Van Meetelen (PVV) vraagt aandacht voor het cyberkeurmerk waarbij mkb-bedrijven zich vanaf 2025 moeten kunnen aansluiten. Zij is op zich voor keurmerken, want daarmee kunnen bedrijven zich onderscheiden voor hun klanten. Wel vraagt ze zich af of een keurmerk extra kosten of regeldruk voor ondernemers meebrengt.
Keurmerken zijn een instrument van de markt, zegt Adriaansens. Het keurmerk behalen is vrijwillig. Er zijn dus ook geen wettelijke eisen of toezicht. De kosten voor het keurmerk zijn op dit moment niet bekend omdat het nog in ontwikkeling is.
De Kamer stemt op 19 maart over het wetsvoorstel en de tijdens het debat ingediende motie.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Direct