Wet aanvullende fiscale koopkrachtmaatregelen 2022
16 juni 2022, wetsvoorstel - De Kamer debatteert met staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) over de koopkrachtmaatregelen die het kabinet neemt om huishoudens te compenseren voor de sterk gestegen energieprijzen.
Op 11 maart kondigde het kabinet een btw-verlaging op energie en een accijnsverlaging op benzine, diesel en LPG aan. De Kamer bespreekt de wet waarin deze maatregelen formeel zijn vastgelegd.
Gericht of generiek?
Er gaat veel geld naar mensen die het niet echt nodig hebben, terwijl weinig wordt gedaan voor mensen die het wél hard nodig hebben, zegt Nijboer (PvdA). Ook De Jong (D66) vindt dat de wijze waarop de verlichting is verdeeld "geen schoonheidsprijs" verdient. Door alle huishoudens te ondersteunen, ondersteun je eigenlijk niemand, zegt Stoffer (SGP).
Iedereen profiteert van een btw- of accijnsverlaging, erkent de staatssecretaris. Maar, benadrukt hij, deze maatregelen konden wel snel en relatief gemakkelijk worden ingevoerd. Van Rij wijst daarnaast op de energietoeslag van €800 die beschikbaar is gesteld voor mensen met een laag inkomen.
Energieleveranciers
Idsinga (VVD) wil dat het kabinet in de gaten houdt of energieleveranciers het belastingvoordeel daadwerkelijk doorberekenen aan de consument. Kan de staatssecretaris hierbij meer doen dan een moreel appel op bedrijven, vraagt Grinwis (ChristenUnie).
Van Rij noemt het "meer dan een morele plicht" van leveranciers om hier transparant over te zijn. De staatssecretaris komt voor het zomerreces bij de Kamer terug op de vraag of hij een goede doorberekening eventueel juridisch af kan dwingen.
Geitenpaadje
We bespreken een wetvoorstel dat al is ingegaan, zegt Omtzigt. Hij hekelt dit "geitenpaadje", waarbij de regering geld uitgeeft zonder formele goedkeuring van de Kamer. Ook Van Dijk (CDA) wil dat het kabinet zich als doel stelt om zo min mogelijk van deze route gebruik te maken.
Van Rij geeft aan ongelukkig te zijn met het feit dat het wetsvoorstel niet in alle rust besproken kon worden. Maar nood breekt wet, beklemtoont hij, en dat was nu het geval.
Alternatieven
Kan de regering alsnog extra btw-verlagingen doorvoeren per 1 oktober 2022, vraagt Eppink (JA21). Mulder (PVV) stelt voor om de accijnzen op benzine en diesel en de btw op gas en elektriciteit te verlagen naar 0% en dit te betalen met geld uit het stikstoffonds.
De wens om het btw-tarief naar 0% te verlagen, begrijpt Van Rij, maar is volgens hem in strijd met EU-regels en daarmee onmogelijk.
Benzine
Mensen betalen zich ondanks de accijnsverlaging nog steeds blauw aan de benzinepomp, stelt Van Baarle (DENK). Van Haga (Groep Van Haga) stelt voor om de brandstofaccijnzen in Nederland en zijn buurlanden te harmoniseren, om de grote verschillen tegen te gaan.
Meer harmonisatie zou op z'n plaats zijn, beaamt de staatssecretaris, maar of het lukt, is een tweede. Hij wil met zijn Duitse en Belgische collega's om tafel gaan om het thema te bespreken.
Voorkomen
Maatregelen van deze omvang waren niet nodig geweest als de regering eerder iets had gedaan aan de afbrokkelende koopkracht van mensen, zegt Alkaya (SP). Ook Van der Lee (GroenLinks) kijkt terug en stelt dat we nu meer goedkope, hernieuwbare energie hadden gehad als er eerder werk was gemaakt van de energietransitie.
De Kamer stemt op 21 juni over het wetsvoorstel en de ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist of Debat Direct