Werelddekking zorgverzekering niet beperkt tot Europa

29 november 2016, wetsvoorstel - Minister Schippers (Volksgezondheid) schrapt het beperken van de werelddekking tot Europa uit haar wetsvoorstel over grensoverschrijdende zorg.

In de eerste termijn waren veel woordvoerders kritisch over het beperken van de werelddekking van de zorgverzekering tot Europa. Er werden vooral veel vragen gesteld over chronisch zieken en gehandicapten: kunnen die nog wel buiten Europa reizen?

Schippers heeft vastgesteld dat het beperken van de werelddekking tot Europa te ingewikkeld zou worden als er een uitzondering wordt gemaakt voor chronisch zieken en gehandicapten. Bovendien zou dan een groot deel van de beoogde bezuiniging van 45 miljoen niet gehaald worden. Daarom haalt zij dit uit haar wetsvoorstel over grensoverschrijdende zorg.

Het wetsvoorstel over grensoverschrijdende zorg regelt ook andere zaken. Schippers hoopt dat die snel kunnen doorgaan nu het beperken van de werelddekking eruit is gehaald. Vooral het wettelijk vastleggen van een nationaal contactpunt voor grensoverschrijdende zorg is volgens haar belangrijk. De EU heeft Nederland hierop namelijk aangesproken. Maar Klever (PVV) noemt het contactpunt een "overbodige extra bureaucratische laag".

Steun

De minister krijgt brede steun voor het handhaven van de werelddekking van de zorgverzekering. Bouwmeester (PvdA) bedankt haar hiervoor. De onzekerheid voor chronisch zieken en gehandicapten is hiermee weggenomen, zegt Bruins Slot (CDA).

45 miljoen

Klopt de ingeboekte bezuiniging van 45 miljoen voor het beperken van de werelddekking wel? Leijten (SP) en Dijkstra (D66) hebben daar twijfels over en vragen de minister om dit beter te onderbouwen. Maar Schippers ziet daar niets in: de mensen die dat zouden moeten berekenen, hebben wel iets beters te doen.

De Kamer sprak eerder op 14 juni over het wetsvoorstel inzake grensoverschrijdende zorg. Zij stemt op 6 december over het wetsvoorstel en de motie.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.