Waterplannen besproken
17 november 2014, begroting - Zwaardere regenbuien, perioden van droogte, zeespiegelstijging, hogere rivierpeilen en verzilting. De Kamer bespreekt het Deltaprogramma, waarin staat hoe minister Schultz (Infrastructuur en Milieu) deze problemen aanpakt.
Hoe wordt Nederland behoed voor overstromingen en watertekorten? Hoe wordt de waterkwaliteit verbeterd? De plannen daarvoor staan in het Deltaprogramma 2015. Er zijn en worden nieuwe normen ontwikkeld. Dik (ChristenUnie) en Geurts (CDA) vragen zich af wanneer alle nieuwe normen bekend zijn. En Visser (VVD) wil weten hoe de Kamer invloed kan uitoefenen op de plannen. Volgens Schultz gaat het om een variabel waterveiligheidsprogramma, dat kan worden aangepast aan wat in de toekomst nodig blijkt. De plannen komen jaarlijks naar de Kamer, die er dan over kan meebeslissen.
Lokale overheden aan zet
Veel gebieden in West- en Noord-Nederland kampen met bodeminklinking. Dat leidt tot tal van problemen, zoals paalrot bij woningen en bodemverzilting. Volgens Bisschop (SGP) zijn die problemen te groot voor sommige gemeenten. SP'er Smaling meent dat de maatregelen om dijken langs de Rijn te verhogen gebaseerd zijn op een onrealistisch hoge piekafvoer. Daardoor wordt er te veel geld aan uitgegeven. Hij geeft de voorkeur aan lokale maatregelen, zoals het aanleggen van regenpleinen om de gevolgen van zware regenbuien op te vangen. Voor zowel het opvangen van regenwaterpieken als het bestrijden van bodeminklinking zijn gemeenten zelf verantwoordelijk, antwoordt Schultz. Dat wil zij zo laten.
Het moet schoner en duurzamer
Dik wijst op de toename van medicijnresten in het afvalwater, die moeilijk zijn te verwijderen. Zij wil concrete maatregelen en harde normen. PvdA-woordvoerder Jacobi bepleit een "deltaplan waterkwaliteit": een systematische aanpak van de waterkwaliteit. Schultz verwacht voor het eind van het jaar een green deal duurzame bedrijfsvoering zorg. Die moet het resultaat zijn van overleg tussen farmaceutische industrie, drinkwaterbedrijven, zorgsector en overheid. Voor de zomer van 2015 komt het kabinet met een eigen plan van aanpak. Hachchi (D66) wijst erop dat veel waterschappen hun eigen energie opwekken. De minister is bereid om te onderzoeken of alle waterschappen daartoe kunnen overgaan, maar Hachchi's streefjaar 2025 vindt zij nogal ambitieus.
Twijfels rond verzilting Volkerak-Zoommeer
Onder andere om blauwalg te bestrijden, wordt het zoetwatermeer Volkerak-Zoommeer binnenkort blootgesteld aan getijden, waardoor het verzilt. Geurts vreest dat het omliggende land hierdoor ook verzilt. Waarom niet gewacht op de beloofde stresstest?, vraagt Bisschop. Jacobi waarschuwt Schultz vooralsnog geen onomkeerbare maatregelen te nemen. Op aandringen van de landbouwsector en de waterschappen is er een robuustheidstest uitgevoerd, reageert de minister. Zij zegt dat er breed draagvlak is, onder meer omdat de zoetwatervoorziening beter zal worden door compenserende maatregelen.
De Kamer stemt op 25 november over de moties die bij het debat zijn ingediend. Over de begroting wordt op een later moment gestemd.
• Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.