Wat betekent de zeespiegelstijging voor Nederland?
17 april 2018, debat - Is Nederland goed voorbereid op een zeespiegelstijging van één meter of meer? Daarover debatteert de Kamer met minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat).
De meest recente klimaatmodellen voorspellen voor eind deze eeuw een mogelijke zeespiegelstijging van 100 tot 180 cm. Wat betekent dat bijvoorbeeld voor de Deltawerken? Bij de aanleg daarvan werd immers rekening gehouden met een stijging van slechts 40 cm.
Hoe verwerkt de minister de meest actuele inzichten in klimaatverandering in haar beleid, vraagt Laçin (SP). Volgens Van Nieuwenhuizen volgt het ministerie de lopende onderzoeken op de voet. Het KNMI komt in 2021 met nieuwe klimaatscenario's. Daarin zullen de nieuwste inzichten van het International Panel on Climate Change (IPCC), verwacht in 2018 en 2019, zijn verwerkt.
Van Tongeren (GroenLinks) waarschuwt voor "kenniserosie" op het ministerie op het gebied van klimaatbeleid doordat ambtenaren overstappen naar marktpartijen. Er is en blijft voldoende kennis op het ministerie aanwezig, benadrukt de minister. Bovendien wordt nauw met de markt samengewerkt.
Van Aalst (PVV) vindt het allemaal maar bangmakerij, want zelfs het IPCC gaat uit van een maximale stijging van 3 mm per jaar.
Mitigatie en adaptatie
Het Nederlandse klimaatbeleid is gericht op mitigatie, vermindering van de oorzaken van klimaatverandering, bijvoorbeeld door CO2-reductie, én op adaptatie, aanpassing aan de veranderende omstandigheden, zoals meer zware hoosbuien en een stijgende waterspiegel.
Sienot (D66) wil meer aandacht voor adaptatie in het hoogwaterbeschermingsbeleid. Van Nieuwenhuizen is bereid in kaart te brengen hoe het Deltaprogramma moet worden aangepast om te voldoen aan de klimaatafspraken van Parijs. Volgens Van Raan (PvdD) is het veel zinniger om vooral in te zetten op mitigatie.
Bodemdaling
Geurts (CDA) en Van Tongeren (GroenLinks) wijzen op een bijkomend probleem: op veel plekken in Nederland daalt de bodem. Het tegengaan daarvan moet ook een taak worden van de Deltacommissaris, vindt Van Tongeren. Vernatting van veenweidegebieden kan inklinking tegengaan, zegt Geurts. Die gebieden stoten dan ook minder CO2 uit. Volgens de minister bekijken land- en tuinbouworganisatie LTO en de waterschappen de mogelijkheden.
BES-eilanden
Zowel Van Tongeren (GroenLinks) als Dijkstra (VVD) vraagt of wel goed bekend is wat de verwachte zeespiegelstijging betekent voor Nederland overzee: Bonaire, Sint-Eustatius en Saba. Van Nieuwenhuizen kondigt onderzoek daarnaar aan. Voor de zomer krijgt de Kamer meer informatie.
De Kamer stemt op 24 april over de ingediende moties.
Zie ook
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
-
Kijk debatten terug via Debat Gemist