VWS-begroting besproken
19 november 2014, begroting - Decentralisaties. Reserves van zorgverzekeraars. Het zorgverzekeringssysteem. Naar aanleiding van de begrotingsbehandeling Volksgezondheid, Welzijn en Sport stelt de Kamer diverse onderwerpen aan de orde bij minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn.
De verschillende woordvoerders geven hun visie op het Nederlandse zorgstelsel. Leijten (SP) wil een einde maken aan de marktwerking. Het moet gaan om "kwaliteit van leven" en "kwaliteit van zorg" betogen VVD'ers Van Ark en Arno Rutte. Eigen regie en zelfbeschikking van patiënten moet centraal staan, vindt Dijkstra (D66). Wolbert (PvdA) ziet een grotere rol weggelegd voor eerstelijnszorg. Het is belangrijk dat mensen op internet betrouwbare, onafhankelijk informatie kunnen vinden, stelt Bouwmeester (PvdA), over zowel medische zaken als zorgpolissen. Agema (PVV) laakt de bezuinigingen op de ouderenzorg, waardoor verpleeghuizen moeten sluiten.
Decentralisatie zorgtaken per 1 januari 2015
Per 1 januari worden de gemeenten verantwoordelijk voor verschillende zorgtaken. Door zorg dichter bij mensen te organiseren, zegt Wolbert, wordt die persoonlijker en overzichtelijker. Maar door de grote haast bij de decentralisaties loopt er veel fout, vrezen Keijzer (CDA) en Krol (50PLUS). Te veel mensen weten niet of zij hun vertrouwde zorgverlener houden, zegt Ellemeet (GroenLinks). Dik (ChristenUnie) en Van der Staaij (SGP) willen dat de betrokkenen snel duidelijkheid krijgen. Er wordt fors bezuinigd, stelt Agema vast. De praktijk toont aan dat veel gemeenten de huishoudelijk hulp korten of zelfs helemaal schrappen, aldus Siderius (SP). "Bangmakerij", zegt Rutte, die erop wijst dat Nederland nog steeds relatief veel uitgeeft aan ouderenzorg.
Kritiek op zorgverzekeringsstelsel
Hoe functioneert het zorgverzekeringsstelsel met concurrerende zorgverzekeraars? Doordat verzekeraars een grotere rol krijgen, kunnen ze de beste zorg voor de beste prijs leveren, zegt Van Ark. Maar Bruins Slot (CDA), Klever (PVV) en Ellemeet betreuren het hierdoor beperken van de vrije artsenkeuze. Honderden miljoenen verdwijnen jaarlijks naar reclame, acquisitie en winsten, stelt Leijten, die de zorgverzekeraars wil omvormen tot één publieke organisatie. Maar Van Klaveren (Groep Bontes/Van Klaveren) denkt dat zo'n systeem leidt tot hogere premies, langere wachtlijsten en meer bureaucratie. Hij wil juist een systeem zonder staatsbemoeienis, zodat mensen niet meer verplicht verzekerd zijn voor zorg die ze nooit zullen gebruiken.
Vragen over hoge reserves van verzekeraars
Zorgverzekeraars hebben miljarden aan reserves opgebouwd. Zij claimen die nodig te hebben voor het afdekken van risico's. Maar de buffers zijn veel hoger dan de Nederlandsche Bank eist, stelt Klever, en moeten daarom terug naar de premiebetalers. Dat gebeurt in de praktijk al via lagere premies, denken Bouwmeester en Rutte. Bruins Slot wil dat een deel van de reserves terugvloeit naar de zorg, bijvoorbeeld naar verbetering van de zorg voor dementerenden. Ook Dijkstra wil dat er geld komt voor onderzoek naar dementie, maar ze twijfelt of dit de goede bron is.
Onnodige behandelingen moeten worden voorkomen
Het plaatsen van buisjes in oren. Het knippen van keelamandelen. Het opereren van hernia's. Van veel behandelingen uit het basispakket is de effectiviteit onvoldoende bewezen, betoogt Rutte. Behandelingen zijn ook te voorkomen door meer te investeren in preventie, zeggen Van der Staaij, Bruins Slot, Dik en Dijkstra. Krol vraagt om onderzoek naar en preventieve maatregelen tegen alcoholmisbruik en soa's bij 50-plussers. Wolbert en Leijten wijzen op de grote gezondheidsverschillen tussen sociaaleconomische groepen en vragen maatregelen om die te verkleinen.
Het debat over de begroting gaat op 20 november verder met het antwoord van de bewindslieden.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.