Vrees voor economische schade door brexit

5 april 2018, debat - Hoe beperken we de financiële schade door de brexit voor de Nederlandse economie? Daarover spreekt de Kamer met minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken).

Op 23 juni 2016 stemden kiezers in het Verenigd Koninkrijk in een referendum voor een vertrek uit de Europese Unie. Mochten de Britten ook uit de Europese interne markt en de douane-unie stappen, dan kan dat grote gevolgen voor de Nederlandse economie hebben, waarschuwt een rapport van KPMG.

Europa is een stukje kleiner, Nederland verliest een economische bondgenoot en de Britten zelf zijn de grootste verliezers, zo vat Paternotte (D66) de situatie samen. We kunnen de schade alleen beperken door alle kansen op nieuwe banen te pakken, stelt hij, dus zet Nederland in de etalage als aantrekkelijk vestigingsland.

Iedereen kent de kracht van ons vestigingsklimaat, meent minister Wiebes, die desgevraagd best bereid is om met een scherp acquisitiebeleid en "doordacht opportunisme" te proberen om innovatieve bedrijven vanuit het VK naar Nederland te halen.

Gevolgen Nederlandse economie

Staan de vrachtwagens straks weer in rijen voor de grens als de Britten uit de douane-unie stappen?, vraagt Moorlag (PvdA) zich hardop af. En wat zijn de gevolgen voor werknemers die hun baan verliezen door de brexit?

Ook Amhaouch (CDA) vreest lange wachttijden als gevolg van een brexit. Zorg dat bloemen, groenten, fruit en vlees na de brexit nog steeds zonder vertraging uitgevoerd kunnen worden, luidt zijn pleidooi, want er gaan jaarlijks miljarden aan versproducten de grens over.

Graus (PVV) wijst erop dat er ook nadelen aan de Europese Unie kleven, zoals "torenhoge afdrachten en belemmerende regelgeving". Hij maakt zich minder zorgen over ons economisch perspectief: Nederlanders zijn wereldwijd geliefd en mensen blijven onze producten willen.

Veldman (VVD) vreest dat kleine en middelgrote bedrijven zelf niet de capaciteit hebben om de nodige voorbereidingen voor een brexit te treffen. Meer dan 50% van de bedrijven is nog niet bezig met de brexit, waarschuwt ook Azarkan (DENK). Hoe wordt het bedrijfsleven voorbereid op de gevolgen?

Staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) bevestigt dat de Nederlandse economie relatief hard geraakt kan worden door de brexit. Zij benadrukt het belang van duidelijke voorlichting en een goede samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven om de economische schade tot een minimum te beperken.

Onderhandelingen

Wat de uitkomst van de onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk ook is, je moet zo goed mogelijk voorbereid zijn, vindt Van der Lee (GroenLinks): start daarom alvast een bilaterale taskforce om de Britse en Nederlandse douanesystemen zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen.

De enige reden waarom er geen goede deal gesloten zou kunnen worden, is dat de EU te graag een statement af wil geven dat je niet ongestraft uit de Unie kunt vertrekken, stelt Baudet (FvD). Zet dus in op nuchtere economische onderhandelingen, want Nederland heeft van alle lidstaten het grootste belang bij een goede overeenkomst.

Een goede overeenkomst met het de Britten is het beste, vindt ook staatssecretaris Keijzer, maar dan moet de liefde wel van twee kanten komen. We zijn daarbij dus ook afhankelijk van de besluitvorming in het Verenigd Koninkrijk, aldus de staatssecretaris.

De Kamer stemt op 10 april over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist