Voortzetting begroting Koninkrijksrelaties

20 oktober 2022, begroting - Staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) reageert op de vragen die de woordvoerders hebben gesteld in hun eerste termijn van de begrotingsbehandeling.

We delen een verleden, maar ook een toekomst met Caribisch Nederland, zegt Van Huffelen. Het kabinet wil de landen Curaçao, Aruba en Sint-Maarten steunen bij duurzame en economische groei en zich ervoor inspannen Bonaire, Saba en Sint-Eustatius een gelijkwaardig deel van Nederland te laten zijn.

Financiële steun

Er wordt structureel 30 miljoen euro uitgetrokken voor bestaanszekerheid en het verminderen van armoede in Caribisch Nederland. Maatregelen rondom energie en inflatie die in Europees Nederland worden genomen, worden doorvertaald naar Caribisch Nederland.

Kamminga (VVD) zegt te hechten aan de extra steun en subsidies, maar wil ook aandacht voor een grotere en diversere banenmarkt. Van Huffelen erkent dat de economie op de eilanden sterk op de toerismesector leunt. Ze belooft met een overzicht te komen van andere specifieke sectoren waarop kan worden ingezet.

Natuur en landbouw

Er is 35 miljoen euro extra beschikbaar gekomen voor de bescherming van natuur en milieu en investeringen in de landbouw. Van den Berg (CDA) heeft de indruk dat dit extra geld bij adviseurs belandt, en niet bij concrete projecten en ondernemers. Daar moeten we induiken, reageert Van Huffelen. Ze benadrukt dat mensen die als boer actief willen zijn, die mogelijkheid ook moeten krijgen.

De klimaatcrisis kan grote gevolgen kan hebben voor de eilanden in het Caribisch gebied, stelt Bouchallikh (GroenLinks). Ze wil dat de regering zich inzet voor medegelding van VN-klimaatverdragen voor Caribisch Nederland. Het is aan de BES-eilanden zelf om hiertoe te beslissen, antwoordt de staatssecretaris.

Verleden en toekomst

Het is belangrijk om naar het verleden te kijken, maar we moeten ook weten welke gemeenschappelijke symbolen of instituties ons in de toekomst kunnen binden, meent Ceder (ChristenUnie). Wat ons bindt, is dat we al 400 jaar onderdeel zijn van één koninkrijk, antwoordt de staatssecretaris.

De Graaf (PVV) stelt voor het proces van dekolonisatie als voltooid te beschouwen en het proces van verzelfstandiging van de landen van het Koninkrijk in gang te zetten.

Beleid

In elke Kamerbrief waarin nieuw beleid wordt aangekondigd, zou een passage moeten staan waaruit blijkt waarom dat beleid wel of niet van toepassing is op Caribisch Nederland, vindt Wuite (D66). De staatssecretaris staat positief tegenover dit voorstel, maar waarschuwt tegelijkertijd ervoor dat het soms ingewikkeld zal zijn.

Er zijn weinig cijfers beschikbaar over de eilanden, zegt Van Raan (PvdD). Samen met Simons (BIJ1) verzoekt hij de regering om afspraken te maken over het verbeteren van deze data ten behoeve van de beleidsvorming. Dat kan, antwoordt Van Huffelen, als het wordt geconcentreerd rond de BES-eilanden. De CAS-eilanden hebben zelf hun eigen bevoegdheden op dit punt.

Sociaal werkers

Den Haan (Fractie Den Haan) pleit voor een regionaal netwerk van sociaal werkers om het tekort hieraan in Caribisch Nederland op te lossen. VWS is intensief in overleg met alle de BES-eilanden om te komen tot structurele versterking, reageert de staatssecretaris.

De eerste termijn van het debat over de begroting vond plaats op 19 oktober. De Kamer stemt op 1 november over de tijdens het debat ingediende moties en in de week van 6 december over de begroting.

Zie ook: