Verzamelwet VWS
18 januari 2023, wetsvoorstel - Met een zogenaamde verzamelwet herstelt minister Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) fouten en onduidelijkheden die zijn ontdekt in wetten op zijn beleidsterrein. De Kamer debatteert er met hem over.
In de verzamelwet worden onjuiste verwijzingen en redactionele fouten gecorrigeerd. Ook staan er technische aanvullingen en verduidelijkingen in en worden eerder gemaakte beleidskeuzes of jurisprudentie nader ingevuld en verduidelijkt. Het gaat om wijzigingen in onder meer de Aanpassingswet Wet toetreding zorgaanbieders, de Alcoholwet, de Geneesmiddelenwet, de Wet medische hulpmiddelen en de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen.
Drogist
Moet er bij verkooppunten van UAD-geneesmiddelen (zelfzorggeneesmiddelen) altijd een (assistent-)drogist fysiek aanwezig zijn om uitleg te kunnen geven? De minister vindt van niet: er kan ook online advies worden gegeven over het gebruik van bijvoorbeeld pijnstillers. Agema (PVV) en Heerema (VVD) steunen hem daarin, net als Raemakers (D66): het gaat om middelen met een relatief laag risico.
De invoering van de "iPaddrogist" is geen goed idee, vinden Van den Berg (CDA), Bushoff (PvdA) en Hijink (SP). Zij vrezen dat zelfzorggeneesmiddelen op steeds meer plekken, fysiek en online, verkocht zullen gaan worden. En dat het verkeerd gebruiken van geneesmiddelen, zoals zware pijnstillers, door het ontbreken van goede voorlichting zal toenemen.
Het doel van de aanpassing is om de wetgeving in lijn te brengen met de praktijk, zegt Kuipers. Deskundig advies kan ook telefonisch of online worden gegeven en dit gebeurt ook al zo'n 15 jaar. Uit een uitspraak van de Raad van State volgde dat een drogist fysiek aanwezig zou moeten zijn, maar dat is nooit de bedoeling geweest en zou slecht zijn voor de beschikbaarheid van deze geneesmiddelen. Daarom wil de minister dit punt in de wet verduidelijken.
Krankzinnig
In Wet tot regeling toezicht op krankzinnigen BES (Bonaire, Sint-Eustatius en Saba) wordt gesproken van "krankzinnige(n)", "krankzinnigheid" en "krankzinnigeninstituut". Dit soort termen stigmatiseren psychiatrische patiënten, vinden Westerveld (GroenLinks) en Van den Berg (CDA), en zijn niet meer van deze tijd. Heerema (VVD) steunt hun voorstel om de tekst aan te passen: het is goed als archaïsch en badinerend taalgebruik uit de wet verdwijnt.
De term "krankzinnigen" is achterhaald, erkent minister Kuipers. Los daarvan werkt de regering aan een inhoudelijke modernisering van deze wet.
De Kamer stemt op 24 januari over het wetsvoorstel.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist of Debat Direct