Verzamelwet Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

5 september 2024, wetsvoorstel – De Kamer bespreekt met minister Uitermark (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) een wetsvoorstel om kleine wijzigingen in verschillende wetten aan te brengen, met als doel de kwaliteit van de wetgeving te verbeteren.

Een verzamelwet is bedoeld om meerdere aanpassingen te doen in bestaande wetten. Het gaat hierbij om beleidsneutrale en technische wijzigingen, zoals het corrigeren van onjuiste verwijzingen en redactionele aanpassingen.

"Moeder" of "ouder"

In het oorspronkelijke wetsvoorstel zou de term "moeder uit wie het kind geboren is" vervangen worden door "ouder uit wie het kind geboren is". Na ophef hierover is deze wijziging teruggedraaid door toenmalig minister De Jonge.

Het wijzigen van de term "moeder" naar "ouder" was geen verschrijving, maar een bewuste keuze, stelt Palmen (NSC). Zij wil weten hoe dit heeft kunnen gebeuren. De term "moeder" heeft een grote waarde, vindt Flach (SGP), en daarom is het geen prettig idee dat het wijzigen van zo'n betekenisvolle term verstopt kan zitten in een verzamelwet. Hij vraagt welke lessen de minister hieruit trekt om te voorkomen dat dit nogmaals gebeurt.

Minister Uitermark beaamt dat deze wijziging ten onrechte is bestempeld als een technische, neutrale wijziging. Zij benadrukt dat deze wijziging inmiddels is teruggedraaid en dat zij niet voornemens is om in de toekomst een dergelijke wijziging door te voeren.

Passend werk voor oud-politici

De verzamelwet bevat enkele technische aanpassingen aan de wetgeving over pensioen en uitkeringen voor oud-politici. Daar staat niks bij over een betere ondersteuning van oud-politici bij het vinden van passend werk, merkt Chakor (GroenLinks-PvdA) op. Zij vraagt of de minister kan onderzoeken of er meer mogelijk is dan verwijzen naar re-integratiebureaus. De minister vindt het een interessante suggestie, waar zij later op terug zal komen. 

Naamgeving ministeries

Buijsse (VVD) kan zich vinden in het wetsvoorstel, omdat hiermee technische gebreken worden hersteld en verwijzingen worden verbeterd. Het was wat hem betreft een hamerstuk. Dat betekent dat het zonder debat of stemming had kunnen worden afgedaan.

Volgens Helder (BBB) is er nog wel een aanvullende wijziging nodig. De naamgeving van ministeries en ministers sluit namelijk aan bij die van het kabinet-Rutte IV. Met het aantreden van het kabinet-Schoof zijn er nieuwe ministeries bij gekomen. Kan dat aangepast worden? Minister Uitermark zegt toe deze wijzigingen op korte termijn door te voeren, zodat de ministeries en ministers correct worden aangeduid in de wetgeving.

De Kamer stemt op 10 september over het wetsvoorstel en de tijdens het debat ingediende moties.

Zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Direct