Verschillende visies op intensieve veehouderij

14 januari 2015, debat - De Kamer debatteert met staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) over de toekomst van de intensieve veehouderij in Nederland.

Nederland is een wereldspeler in de productie van agrarische producten. Het is niet duurzaam om in Nederland vlees te produceren en dat naar bijvoorbeeld Aziƫ te exporteren, stellen Thieme (PvdD) en Klaver (GroenLinks). Regionalisering van de voedselproductie is wenselijk, vindt ook Dik (ChristenUnie). Maar Dijksma wijst op de economische belangen en de groeiende wereldbevolking: intensieve veehouderij in Nederland blijft nodig. Er moet wel voldoende draagvlak zijn onder de bevolking, het dierenwelzijn moet hoog zijn en de volksgezondheid en het milieu mogen niet in de knel komen. Smaling (SP) suggereert daarom alleen nog nieuwe stallen toe te staan die voldoen aan strenge eisen.

Kiloknallers: probleem voor verduurzaming en boereninkomens?

Supermarkten stunten nog steeds met vlees, stelt Schouw (D66) vast, wat druk geeft op de producentenprijzen, en verduurzaming in de weg zit. Dijksma is van plan om binnenkort te overleggen met de retailers over het stoppen met kiloknallers. Maar het is niet de overheid die de marktprijzen bepaalt, zo erkent zij in reactie op Bosman (VVD). Een eerlijke producentenprijs is belangrijk voor boeren om een fatsoenlijke boterham te verdienen, benadrukken Geurts (CDA) en Graus (PVV). Dikkers (PvdA) denkt dat die prijs hoger kan worden door het aanbod te beperken.

De eerste termijn van de Kamer vond plaats op 3 september 2014. De Kamer stemt 20 januari over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.