Verplichte vog in aanvullend onderwijs

4 september 2024, wetsvoorstel - De verplichting om een verklaring omtrent het gedrag (vog) aan te vragen moet ook gaan gelden voor aanvullend onderwijs, zoals bijles. Dat wil staatssecretaris Paul (Funderend Onderwijs) regelen met een wetsvoorstel.

Onderwijsinstellingen zijn verantwoordelijk voor een veilig schoolklimaat. Medewerkers in het primair en voortgezet onderwijs die contact hebben met leerlingen, moeten daarom een verklaring omtrent het gedrag (vog) hebben.

De vog-plicht geldt nu niet voor medewerkers van particulier aanvullend onderwijs, zoals bijles, huiswerkbegeleiding, toets- of examentraining, extra ondersteuning bij specifieke leerbehoeften en studievaardighedentraining. Het wetsvoorstel zorgt ervoor dat scholen ook om een vog moeten vragen van werknemers als zij een particuliere aanbieder inhuren.

Administratieve lasten

Stoffer (SGP) is het eens met het wetsvoorstel, maar wil tegelijkertijd voorkomen dat er onnodige lastendruk ontstaat. Daarom zou wat hem betreft een vog twaalf in plaats van zes maanden geldig moeten zijn. Ook wil hij dat de controleplicht alleen geldt bij aanvullend onderwijs aan leerlingen voor wie een school verantwoordelijk is.

In het onderwijs ervaren mensen soms meer regels dan er daadwerkelijk zijn, denkt Rooderkerk (D66). Zij wil dat meer wordt gedaan om duidelijk te maken wie er wel en niet onder de vog-plicht vallen. Ook om te voorkomen dat scholen denken dat iedere luizenmoeder of -vader straks een vog moet hebben. De staatssecretaris belooft de scholen met gerichte communicatie te informeren over het wetsvoorstel.

Extra maatregelen

De verplichte vog is een belangrijke eerste stap, zegt Van der Hoeff (PVV), maar er is meer nodig. Scholen moeten volgens hem alert zijn op het gedrag en de uitingen van alle medewerkers die met leerlingen werken. Bijvoorbeeld leraren die hun eigen religieuze of levensbeschouwelijke overtuigingen te nadrukkelijk in de klas uitdragen. De inspectie ziet erop toe dat scholen zich houden aan hun burgerschapsopdracht, reageert Paul.

Leerkrachten die bij een school gaan werken, hoeven alleen bij een sollicitatie een vog te tonen. Er wordt nagedacht over continue screening. Die zou ertoe leiden dat als iemand een delict pleegt, dit wordt gemeld. Kisteman (VVD) en Soepboer (NSC) opperen om dit gelijk te trekken voor regulier en aanvullend onderwijs.

Rol aanvullend onderwijs

Westerveld (GroenLinks-PvdA) is niet blij met de groei van privaat aanvullend onderwijs, ook wel schaduwonderwijs genoemd. Het komt niet ten goede aan de kinderen die het echt nodig hebben, betoogt ze, maar aan kinderen van ouders die het kunnen betalen. In plaats van een wetsvoorstel over verbreding van de vog, had ze liever een voorstel gezien dat schaduwonderwijs inperkt.

Extra hulp voor leerlingen mag niet afhangen van de portemonnee van de ouders, beaamt Paul. Daarom is het juist goed als scholen daarvoor aanvullend onderwijs inhuren. Het staat ouders vrij om daarnaast zelf aanvullend onderwijs in te huren.

De Kamer stemt op 10 september over het wetsvoorstel en de tijdens het debat ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Direct