Verdrag met Israël over de status van elkaars strijdkrachten
6 april 2023, wetsvoorstel - Met Israël zijn afspraken gemaakt over de juridische status van defensiepersoneel dat aanwezig is op elkaars grondgebied. De Kamer debatteert met minister Ollongren (Defensie) en minister Hoekstra (Buitenlandse Zaken) over het verdrag waarin dit is vastgelegd.
Het verdrag met Israël is een bilaterale overeenkomst zoals we die ook met andere landen hebben, leggen Ollongren en Hoekstra uit. Het zegt niets over de inhoud van samenwerking. Er is vastgelegd dat de bevoegde autoriteiten jaarlijks afspraken maken. Het zou bijvoorbeeld kunnen gaan om wederzijds gebruik van trainings- en oefenfaciliteiten, gezamenlijke innovatiestudies en kennisuitwisseling.
Relatie met Israël
Nederland draagt bij aan vrede, vrijheid en veiligheid in de wereld, zegt Kuzu (DENK), behalve als het om Israël gaat. Hij betoogt dat keer op keer de ogen worden gesloten voor de wandaden die de apartheidsstaat Israël begaat tegen de Palestijnen. Hoe kunnen we samenwerken met een leger dat verantwoordelijk is voor een illegale bezetting en flagrante schendingen van het internationaal en humanitair recht?
Er is geen duidelijk doel van het verdrag, vindt Futselaar (SP). Israël is volgens hem bovendien geen normaal land en heeft geen normaal leger. Hij wijst op de bezetting van Palestijnse gebieden en het annexatiebeleid. Nederland zou schendingen van het internationaal recht niet moeten legitimeren. Het sluiten van het verdrag is daarom in zijn optiek ontijdig en onwenselijk.
Fritsma (PVV) steunt juist het sluiten van het verdrag. Zijn partij draagt Israël een warm hart toe. Het is in zijn ogen dan ook goed dat de (militaire) banden worden aangehaald.
Samenwerking met Israël mag nooit de bezetting van Palestijnse gebieden faciliteren of versterken, benadrukt Ollongren. Nederland zet zich volgens Hoekstra binnen Europa in voor het gezamenlijk uitspreken van zorgen over annexatie door Israël van bezette gebieden.
De Kamer stemt op 11 april over het wetsvoorstel en de tijdens het debat ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist of Debat Direct