Taaleis voor bijstandsgerechtigden
13 november 2014, wetsvoorstel - Meedoen in de samenleving begint met taal, betoogt staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken). Met een wetsvoorstel regelt zij dat bijstandsgerechtigden die geen Nederlands willen leren, kunnen worden gekort op hun uitkering.
Als mensen werkloos zijn en het Nederlands onvoldoende machtig zijn, vergroten ze hun kansen op de arbeidsmarkt door de taal beter te leren. Dit argument gebruikt Klijnsma voor het introduceren van een inspanningsverplichting. Als betrokkenen onvoldoende hun best doen, kunnen gemeenten hun uitkering korten of stopzetten na het afnemen van een taaltoets. Maar het gevraagde taalniveau is veel te laag, vindt De Graaf (PVV).
Discussie over toegevoegde waarde wetsvoorstel
In de Wet werk en bijstand staat al dat een gemeente eisen kan stellen aan bijstandsgerechtigden. Waarom is er dan een aparte wet nodig over taaleisen? Van Weyenberg (D66) en Heerma (CDA) zetten daar vraagtekens bij. Maar volgens Klijnsma is een apart wettelijk kader wel degelijke gewenst gezien het belang van een goede taalbeheersing. Mensen moeten het maximale uit zichzelf halen, zegt Azmani (VVD), en het wetsvoorstel zet hen daartoe aan. Het spreken en begrijpen van de taal is bovendien belangrijk om mee te doen in de samenleving, benadrukt Kerstens (PvdA).
Taal kan op verschillende manier worden aangeleerd
Geef mensen met een taalachterstand het recht op een opleiding, zegt Ulenbelt (SP). Hij wil net als Van Weyenberg voorkomen dat gemeenten wel taaleisen stellen, maar bijstandsgerechtigden niet helpen. De gemeente moet samen met de bijstandsgerechtigde bepalen wat de beste manier is om de taal te leren, antwoordt Klijnsma. Dat kan een betaalde taalcursus zijn, maar de staatssecretaris wijst ook op gratis alternatieven, zoals Taalmaatjes en projecten van de Stichting Lezen & Schrijven. De verwachting van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en van Ulenbelt dat haar wetsvoorstel leidt tot hoge extra kosten, deelt zij dan ook niet.
De Kamer debatteerde eerder op 11 november over het stellen van taaleisen aan bijstandsgerechtigden. Zij stemt op 18 november over het wetsvoorstel en de ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.