Steun voor aanpassingen in pensioenwetgeving

3 juli 2014, wetsvoorstel - Staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) verdedigt de Verzamelwet pensioenen 2014. Ondanks met name kritische vragen over de uitvoering van de nettolijfrenteregeling krijgt het wetsvoorstel de steun van een Kamermeerderheid.

De verzamelwet bevat vooral technische en kleine beleidsmatige wijzigingen van wetten op het gebied van pensioenen. Eén bepaling, in te voegen in de Pensioenwet, regelt dat de uitvoering van de zogenoemde nettolijfrenteregeling niet via een wet geregeld hoeft te worden. Het debat spitst zich toe op deze bepaling en verder op de afkoop van kleine pensioenen en op de rapportageplicht over het gevoerde beleggingsbeleid.

Uitvoering van de nettolijfrenteregeling niet via een wet
Om fiscaal voordelig pensioen te kunnen opbouwen, is een nettolijfrenteregeling voorgesteld voor mensen met een inkomen van meer dan €100.000. Dat staat volgens Ulenbelt (SP) in schril contrast met het gebrek aan regelingen voor mensen "die maar een moestuin moeten nemen". De uitvoering van de nettolijfrenteregeling wordt geregeld in een Algemene Maatregel van Bestuur. Dan moet de Kamer daar snel over kunnen praten, vinden onder anderen Omtzigt (CDA), Van Weyenberg (D66) en Klein (50PLUS/Klein). "Wij luisteren altijd naar de Kamer", zegt Klijnsma, die de AMvB zo snel mogelijk aan de Kamer zal voorleggen. Zij wil wel voorkomen dat de wet niet op 1 januari 2015 kan ingaan.

Problemen met de afkoop van kleine pensioenen
Verschillende woordvoerders uiten hun teleurstelling over wat is geregeld over de afkoop van kleine pensioenen. Veel mensen zullen, zo zegt Omtzigt, hun pensioen zo goed als kwijt zijn aan de Belastingdienst als ze hun afkoopgeld krijgen voordat ze pensioengerechtigd zijn. "Een beroerd fenomeen", vindt de staatssecretaris. Volgens Klein moeten mensen niet de dupe worden van fouten van de overheid. Vermeij (PvdA) overweegt om zelf actie te ondernemen om tot een oplossing te komen. De ingangsdatum van de pensioenafkoop en die van de pensioenleeftijd moeten gelijk op lopen, vindt Klijnsma, die hierover met de sociale partners wil spreken en anders wettelijke maatregelen overweegt.

Rapporteren over beleggen in Nederland blijft verplicht
Pensioenfondsen zijn bereid om meer te investeren in Nederland. Ulenbelt vraagt welke criteria daarvoor zullen worden gehanteerd. Ik zal de criteria met de Kamer delen, zegt Klijnsma. Madlener (PVV) wil de garantie dat pensioenfondsen niet worden gedwongen tot investeringen die ze eigenlijk niet willen. Dat de fondsen de verplichting hebben om in hun jaarverslag hierover te rapporteren, is Lodders een doorn in het oog: "Schrappen, die rapportageverplichting". Klijnsma wijst erop dat de Kamer zelf heeft besloten tot die verplichting, maar ziet nu bij sommige fracties "second thoughts".

De Kamer stemt op 3 juli over het wetsvoorstel en de ingediende moties.

ZIE OOK:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.