Steun ondanks zorgen over veiligheid MH17-onderzoekers
29 juli 2014, algemeen overleg - Ondanks ongerustheid over de veiligheid van onderzoekers in Oost-Oekraïne steunen vrijwel alle woordvoerders de regeringsinzet, die wordt toegelicht door de ministers Timmermans (Buitenlandse Zaken), Hennis (Defensie) en Opstelten (Veiligheid).
"Als het niet kan zoals het moet, moet het zoals het kan." Hiermee spreekt Ten Broeke (VVD) zijn steun uit voor de regering. Die heeft besloten om geen militairen naar de rampplek in Oekraïne te sturen, omdat dit zou kunnen zorgen voor escalatie. Wel zijn er onderzoekers in het gebied actief, hoewel hun veiligheid niet volledig kan worden gegarandeerd. Alle woordvoerders steunen de inzet van het kabinet om de stoffelijke overschotten en bezittingen van slachtoffers te bergen en terug te brengen. Met uitzondering van Bontes (Groep Bontes/Van Klaveren), die het "too little too late" vindt: er hadden gelijk special forces moeten worden ingezet.
Ergernis over uitblijven staakt-het-vuren
Nederland had toch een deal met Kiev?, zegt Van Roon (PVV). Van der Staaij (SGP) stelt dat Oekraïne en Rusland hun "mooie woorden" moeten waarmaken. Waar is Oekraïne mee bezig?, vraagt Segers (ChristenUnie) zich af. Er is veel ergernis over het uitblijven van een staakt-het-vuren tussen Oekraïne en de pro-Russische separatisten. Van Dijk (SP) denkt dat het Oekraïense leger de ontstane situatie aangrijpt voor een offensief. Oekraïne geeft prioriteit aan het winnen van de oorlog, concludeert Baay (50PLUS/Baay). Volgens Timmermans lijkt het land zich wel degelijk te houden aan de belofte om geen gevechtshandelingen te verrichten in een straal van 20 kilometer rond de rampplek.
De situatie op de rampplek is onveilig
Nederlandse onderzoekers zijn in het rampgebied om stoffelijke overschotten en bezittingen veilig te stellen en de oorzaak van de crash te onderzoeken. Op dit moment kunnen zij hun werk echter niet of nauwelijks doen door de onveilige situatie. Het grootste probleem zijn de gevechten rond de toegangsweg naar het gebied, legt Timmermans uit. Internationale druk op de strijdende partijen moet hiervoor een oplossing bieden. Omtzigt (CDA) vraagt naar de bewapening van de uitgezonden marechaussees: heeft die wel zin gezien de zware wapens van de strijdende partijen? De handvuurwapens zijn niet bedoeld om zich tegen hen te verdedigen, antwoordt Hennis, maar als bescherming tegen criminele groepen.
Pleidooi voor wapenembargo tegen Rusland
Door de steun aan separatisten in Oost-Oekraïne heeft Rusland bijgedragen aan de situatie die heeft geleid tot het neerhalen van vlucht MH17. Veel woordvoerders pleiten voor sancties tegen het land. Europa moet daarbij eensgezind optreden, benadrukt Servaes (PvdA). Sjoerdsma (D66) hoopt dat dit ertoe leidt dat Frankrijk afziet van de levering van oorlogsschepen. Nederland moet bezien of het zelf ook (indirect) betrokken is bij wapenexport naar Rusland, zegt Ouwehand (PvdD). Van Tongeren (GroenLinks) wijst in dat verband op in Nederland gevestigde brievenbusmaatschappijen. Veiligheid en rechtvaardigheid gaan in dit geval voor handel en economie, aldus Timmermans.
ZIE OOK:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.