Staat van Groningen

12 september 2024, debat - Hoe gaat het met de schadeafhandeling en het herstel in Groningen? De Kamer debatteert erover met staatssecretaris Van Marum (Herstel Groningen).

Het kabinet doet in de Staat van Groningen jaarlijks verslag van behaalde resultaten. Dat is afgesproken na het verschijnen van het eindrapport van de parlementaire enquĂȘtecommissie aardgaswinning Groningen.

Ongelijkheid

Soms krijgt een bewoner van een twee-onder-een-kapwoning een nieuw dak, maar de buurman aan de andere kant van hetzelfde huis niet. Een onuitlegbaar verschil, oordeelt Bushoff (GroenLinks-PvdA). Ook Bikker (ChristenUnie) vraagt aandacht voor ongelijkheid in de schadeafhandeling en versterking. Ze wijst op de adviezen van de commissie-Van Geel. Teunissen (PvdD) wil dat de staatssecretaris het rapport van deze commissie volledig omarmt, om zo de ongelijkheid weg te nemen.

De commissie-Van Geel oordeelde al dat er geen simpele oplossingen zijn voor dit probleem, antwoordt Van Marum. Niet alle verschillen kunnen worden opgelost en niet alles kan tegelijk. Er is volgens de staatssecretaris ruim 2 miljard nodig om alle adviezen op te volgen. Daar zijn nu geen middelen en capaciteit voor. Hij is met de regio in gesprek over verdere stappen om invulling te geven aan het advies.

Kleine velden

De NAM heeft een vergunning aangevraagd om nog acht jaar gas te winnen in de Groningse plaats Warffum. Wat betekenen de woorden "geen Gronings gas meer" uit het hoofdlijnenakkoord precies, vragen verschillende Kamerleden zich af. Onder anderen Bamenga (D66) is zwaar tegen mogelijke gaswinning uit de zogenaamde kleine velden.

Volgens Mulder (PVV) gaat die zin over het Groningenveld. De gaswinning in Warffum zou kunnen doorgaan als dat veilig kan. Dat vindt ook Vermeer (BBB), die wijst op de risicoverschillen tussen de verschillende velden. 

In het hoofdlijnenakkoord wordt het Groningenveld bedoeld, bevestigt Van Marum. Minister Hermans (Klimaat en Groene Groei) onderzoekt uit welke kleine gasvelden kan worden gewonnen. De staatssecretaris snapt de bezorgdheid, maar benadrukt ook dat de risico's van gaswinning in het Groningenveld significant hoger zijn dan die bij de kleine velden. Minister Hermans zal uiteindelijk een besluit nemen over het verzoek van de NAM.

Munitiedepot

Defensie wil mogelijk een munitiedepot bouwen in het Groningse bevingsgebied. Sommige mensen wonen eindelijk in een wisselwoning, zegt Beckerman (SP). En nu komen ze erachter dat het veilige huis waarnaar ze verlangen misschien wel wordt onteigend. Dat kan toch niet waar zijn? 

Vanuit het landsbelang zijn er plekken nodig voor munitieopslag, reageert Van Marum. De staatssecretaris doet zijn uiterste best om Groningen en Noord-Drenthe zo veel mogelijk te ontlasten. Hij heeft met de staatssecretaris van Defensie afgesproken dat die rekening houdt met de specifieke situatie in het aardbevingsgebied.

Sociale en economische agenda

Jongeren zijn moeilijk te motiveren voor initiatieven als dialoogsessies, meent Jansen (NSC). Juist jongeren uit gezinnen in de zwaarste omstandigheden moeten volgens haar meepraten over de sociale en economische agenda. Vedder (CDA) wil dat het kabinet gaat bijhouden hoe het perspectief voor Groningse jongeren en kinderen zich ontwikkelt. 

Volgens De Groot (VVD) ligt er een enorme kans in de regio, omdat er voor 30 jaar structureel geld beschikbaar is. Hij wil dat dit verstandig besteed wordt. Het is een "unieke kans" voor de Groningse en Noord-Drentse economie, beaamt Van Marum. Een kwartiermaker moet helpen om dit geld op een goede manier uit te geven.

De Kamer stemt op 24 september over de moties die tijdens het debat zijn ingediend.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort.
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Direct.