Screening politieambtenaren en politie-externen
27 januari 2020, wetsvoorstel - Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) komt met nieuwe regels voor de screening van politieambtenaren en politie-externen. De Kamer debatteert over zijn wetsvoorstel.
De politieorganisatie en de individuele politieambtenaren moeten integer, betrouwbaar, moedig en verbindend zijn. Met een strenger screeningsbeleid voor (aankomend) politieambtenaren en externen wil de minister de kans verkleinen dat medewerkers de fout in gaan.
"Vertrouwen is goed, controle is beter." Zo omschrijft Helder (PVV) haar motivatie om de strakkere screening te steunen. Ook Yeşilgöz (VVD) is blij met het voorstel. De belangen van de agenten en de veiligheid van Nederland zijn ermee gediend, meent zij. Onze politie is top, zegt Van Raak (SP), maar de kans op integriteitsschendingen neemt toe.
Omvang van de screening
Een complete screening. Dat is volgens de minister het doel van het wetsvoorstel. De screening omvat een betrouwbaarheidsonderzoek, bijvoorbeeld naar justitiegegevens en verslavingsproblemen, en eventueel een omgevingsonderzoek. Ook voert de minister een meldplicht in. De screening is continu, en periodiek zijn er herhaalonderzoeken.
Schulden, alimentatieverplichtingen, verslavingen. Van den Berge (GroenLinks) wijst erop dat van (aankomend) politieambtenaren veel persoonlijke gegevens worden opgeslagen. Die gegevens mogen niet in verkeerde handen vallen, benadrukt hij.
Bij huisbezoeken zie je veel meer dan kan blijken uit digitale gegevens, zegt Van Dam (CDA). Hij zou het betreuren als er in het kader van de screening geen huisbezoeken meer worden afgelegd. Grapperhaus vindt een huisbezoek een zware inmenging in de persoonlijke levenssfeer. Daarom wordt het uitsluitend afgelegd als er "moverende redenen" voor zijn.
Omgevingsonderzoek
Ook mensen uit de omgeving van de politieambtenaar kunnen bij de screening worden betrokken, zegt de minister. Yeşilgöz (VVD) vraagt in welke gevallen dat gebeurt. Waarom wel de ouders van de agent en niet de ouders van de partner erbij betrekken, vraagt Helder (PVV).
Is het echt nodig om ook kinderen vanaf 12 jaar bij het omgevingsonderzoek te betrekken, vraagt Den Boer (D66). Dat zal alleen in zeer uitzonderlijke omstandigheden gebeuren, reageert de minister, bijvoorbeeld als de jongere betrokken is bij een crimineel circuit.
Kosten
Bijna een half miljoen. Dat kost de intensivering van de screening. Van den Berge (GroenLinks) en Van Raak (SP) vinden het niet reëel dat de minister dat geld uit de bestaande budgetten wil halen. Het zal niet ten koste van andere taken en verantwoordelijkheden gaan, antwoordt Grapperhaus, en de kosten zijn bijna allemaal incidenteel.
De Kamer stemt op 4 februari over het wetsvoorstel en de tijdens het debat ingediende moties.
Zie ook
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist