Scholen moeten pestgedrag aanpakken
19 maart 2015, wetsvoorstel - Door scholen wettelijk verantwoordelijk te maken voor de sociale veiligheid, wil staatssecretaris Dekker (Onderwijs) voorkomen dat leerlingen slachtoffer worden van pesten.
Ieder kind heeft recht op een onbezorgde schooltijd, die in het teken staat van ontwikkelen, ontdekken en leren. Scholen moeten daarom voorkomen dat hun leerlingen slachtoffer worden van pesten, vindt de staatssecretaris. Hij wil ze daarom verplichten om beleid te ontwikkelen, een coƶrdinator aan te stellen en de resultaten te monitoren. Alle woordvoerders erkennen dat het om een groot probleem gaat. Van der Burg (VVD), Ypma (PvdA) en Bergkamp (D66) steunen op hoofdlijnen Dekkers voorstel. Maar vooral Siderius (SP), Beertema (PVV) en Rog (CDA) hebben twijfels over de effectiviteit van zijn plannen.
Scholen ondernemen zelf actie tegen pesten
In september 2014 presenteerden de PO-Raad en de VO-raad, de koepelorganisaties voor basis- en middelbaar onderwijs, het Actieplan sociale veiligheid op school. Het is goed dat scholen zelf het initiatief nemen om pesten te bestrijden, vinden Rog, Bisschop (SGP) en Voordewind (ChristenUnie). Zij willen dat scholen de vrijheid krijgen om hun veiligheidsbeleid vorm te geven. Wetgeving zorgt niet voor minder pesten, aldus Rog, maar wel voor administratieve rompslomp. Van der Burg ziet dat anders: Dekkers voorstel is het sluitstuk. Zo komt er een haakje in de wet, vullen Bergkamp en Ypma aan, om scholen die te weinig doen, aan te pakken.
SP en PVV hebben andere invalshoek bij aanpak pesten
Het is goed dat er meer aandacht is voor pesten, zegt Siderius, maar de echte oorzaken worden niet aangepakt. Die liggen volgens haar in schaalvergroting, grotere klassen en het wegbezuinigen van conciƫrges en klassenassistenten. Hierdoor is er minder toezicht en zijn docenten minder betrokken. Ook Beertema gelooft niet in de effectiviteit van Dekkers plannen: goedbedoeld maar gebaseerd op wensdenken. Hij pleit voor het registreren van incidenten en het opleggen van sancties aan de pesters. Dit wetsvoorstel alleen gaat het pestprobleem niet oplossen, reageert de staatssecretaris. Er gebeurt dan ook meer om de bewustwording te vergroten.
Scholen mogen zelf methode kiezen
Worden scholen verplicht om een goedgekeurde antipestmethode te gebruiken? Die indruk was ontstaan door uitspraken van de Kinderombudsman, maar de meeste woordvoerders zien daar niets in. De inspectie zal scholen slechts beoordelen op de resultaten, verzekert Dekker, en zal hun niet opleggen op welke manier ze die moeten bereiken. Maar voorkomen moet worden dat het door een wildgroei aan methodes voor scholen lastig wordt om een goede keuze te maken, zegt Ypma. Dekker is het daarmee eens: onderzoek naar de effectiviteit van methodes blijft nodig.
De Kamer stemt op 24 maart over het wetsvoorstel en de ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.