Regeringsverklaring-APB: zorg
2 november 2017, regeringsverklaring en Algemene Politieke Beschouwingen - In de zorg wil het kabinet de groei afremmen, de kosten bewaken en de kwaliteit op orde houden.
Minister-president Rutte zegt dat de gezondheidszorg de komende jaren fors duurder zal worden. Het kabinet wil die groei afremmen, de kosten in de hand houden en de kwaliteit op orde houden. Dijkhoff (VVD) en Pechtold (D66) hopen daarbij op samenwerking tussen de coalitie en de oppositie.
Segers (ChristenUnie) benadrukt het belang van evenwicht in de uitgaven voor de verschillende zorgcategorieƫn. Hij wil daar voor de behandeling van de gezondheidszorgbegroting inzicht in krijgen. Rutte zegt dat toe.
Asscher (PvdA) vraagt het kabinet om bij het sluiten van nieuwe hoofdlijnenakkoorden niet te bezuinigen op wijkverpleegkundigen. Mede namens SP, GroenLinks, 50PLUS, PvdD, DENK, FvD, PVV en SGP dient hij hierover een motie in.
Het kabinet heeft niet de intentie om te bezuinigen op de wijkverpleegkundigen, benadrukt Rutte. Maar hij heeft bedenkingen bij het uitzonderen van een bepaalde groep voor bezuinigingen. Wel wil hij garanderen dat niet getornd wordt aan de kwaliteit en toegankelijkheid van de wijkverpleging en dat de werkdruk in de sector niet zal toenemen.
Personeel
Het kabinet trekt geld uit voor het aantrekken van nieuw personeel en voor verbetering van de uitstraling van de gezondheidszorgsector. Mooi dat daar geld voor komt, zegt Wilders (PVV), maar waarom zijn er dan door het vorige kabinet eerst tienduizenden mensen ontslagen? Die maatregelen waren nodig voor het op orde brengen van de economie, antwoordt de premier.
Transitie
Ouderen met niet al te zware klachten blijven steeds vaker thuis wonen. Die "breed gevoelde maatschappelijke wens" heeft het vorige kabinet mogelijk willen maken, zegt Rutte. Roemer (SP) ziet het anders: mensen werden vanwege financiƫle argumenten gedwongen om thuis te blijven wonen of te verhuizen.
Het debat over de regeringsverklaring en de Algemene Politieke Beschouwingen begonnen op 1 november met de inbreng van de Kamer. Over de ingediende moties wordt aansluitend op het debat gestemd.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
-
Kijk debatten terug via Debat Gemist