Regeringsverklaring-APB: referendum Wiv
2 november 2017, regeringsverklaring en Algemene Politieke Beschouwingen - De nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) is nodig om de veiligheidsdiensten goed hun werk te laten doen, benadrukt premier Rutte. Maar een deel van de oppositie is kritisch over de "sleepwet".
Zorgt de Wiv er niet voor dat de veiligheidsdiensten ongebreideld informatie verzamelen, ook over onschuldige burgers? Een aantal woordvoerders maakt zich daar zorgen over.
De bedoeling van de Wiv is niet om hooibergen aan data binnen te slepen, benadrukt Rutte, maar om de spelden in die hooibergen te vinden. De veiligheidsdiensten hebben volgens hem extra bevoegdheden nodig om aanslagen te voorkomen.
Er is volgens de premier rekening gehouden met de maatschappelijke discussie over de Wiv. In de wet zijn duidelijke waarborgen over het toezicht opgenomen en er volgt al na twee jaar een evaluatie.
Referendum
Er zijn voldoende handtekeningen verzameld voor het houden van een referendum over de Wiv. Daarom zou er een pas op de plaats gemaakt moeten worden, vindt Thieme (PvdD).
Gaat het kabinet de uitslag van het referendum wel serieus nemen? Roemer (SP) heeft daar twijfels over, onder andere door uitspraken van CDA-fractievoorzitter Buma. Alle fracties maken hun eigen afweging, zo reageert de minister-president.
Als de kiezers de Wiv in het referendum afwijzen, betoogt Baudet (PVV), zou de regering binnen twee weken een intrekkingswet moeten indienen.
Het debat over de regeringsverklaring en de Algemene Politieke Beschouwingen begonnen op 1 november met de inbreng van de Kamer. Over de ingediende moties wordt aansluitend op het debat gestemd.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
-
Kijk debatten terug via Debat Gemist