Regeringsverklaring-APB: PvdD
1 november 2017, regeringsverklaring en Algemene Politieke Beschouwingen - De vergroeningsmaatregelen van Rutte III gaan Thieme van de Partij voor de Dieren niet ver en bovendien niet snel genoeg.
Thieme is op zich blij dat het klimaatprobleem in het regeerakkoord genoemd en onderkend wordt, maar op de oplossingen van het kabinet en het tempo waarin die uitgevoerd worden, heeft ze kritiek.
Vooruitschuiven en afschuiven
Volgens Thieme schuift Rutte III allerlei maatregelen door naar het volgende kabinet: het regeerakkoord is meer op 2030 dan op 2020 gericht. Een vliegbelasting wordt pas ingevoerd onder een volgend kabinet. Hetzelfde geldt voor de sluiting van de kolencentrales. Op deze manier haalt Rutte III nog niet de helft van de klimaatdoelstellingen zoals afgesproken in Parijs.
Het kabinet schuift ook af, vindt Thieme. Ze verwijt het nieuwe kabinet dat het blijft vertrouwen op de markt en op economische groei als oplossing voor alles. Het zet in op zelfregulering en overleg met marktpartijen. Maar daar heeft Thieme geen vertrouwen in.
Ander economisch model nodig
Economische groei is volgens de Partij voor de Dieren een heilig en onwankelbaar geloof geworden. We hebben een ander economisch model nodig, gebaseerd op een breed welvaartsbegrip, vindt Thieme. "Het gaat niet om wat we kunnen betalen, maar om wat we ons kunnen veroorloven."
Thieme karakteriseert Rutte III als volgt: bang voor de kiezer en op schoot bij de landbouwsector. Zij constateert dat de veehouderij en de visserij onder bescherming staan van deze coalitie, terwijl de agrarische sector juist verantwoordelijk is voor veel milieu- en gezondheidsschade.
Thieme pleit voor een verbod op landbouwgif en voor krimp van de veestapel. Mensen zouden minder vlees en zuivel moeten consumeren. Dat vereist een gedragsverandering. Zij betreurt het dat het kabinet dit niet wil stimuleren, maar "gezwicht is voor de landbouwlobby".
Minister-president Rutte reageert op 2 november op de inbreng van de Kamer.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist