Regeringsverklaring-APB: koopkracht
2 november 2017, regeringsverklaring en Algemene Politieke Beschouwingen - Premier Rutte is blij dat de mensen in hun koopkracht gaan ervaren dat het beter gaat met Nederland. Maar de oppositiepartijen zijn kritisch.
"Compleet kromme verhoudingen." Dat is het oordeel van Roemer (SP) over de voorziene koopkrachtstijging. Een procent van een bijstandsuitkering is heel weinig, terwijl het voor grootverdieners een flink bedrag is. Maar Rutte wijst erop dat het kabinet ook banen schept en "een baan is de beste remedie".
Het kabinet moet dan wel echte banen scheppen, zegt Roemer. Als mensen in plaats van een uitkering van flexbaan naar flexbaan moeten hoppen, schieten ze er financieel vaak niks mee op. En dat mensen met een arbeidsbeperking onder het minimumloon moeten gaan werken, vindt hij "een beschaafd land onwaardig". Ook Asscher (PvdA) ergert zich aan die maatregel.
Nu een procentje erbij? Wilders (PVV) weet dat de mensen in het land dat volstrekt ongeloofwaardig vinden na jaren waarin de huren verhoogd zijn, de ziektepremie omhoog is gegaan, het eigen risico is verhoogd en de gemeentelijke lasten zijn gestegen.
Klaver (GroenLinks) vraagt Rutte om bij meevallers de komende jaren eerst te denken aan de mensen met een uitkering. Die principiƫle toezegging wil de premier niet doen, maar als er iets te verdelen valt, wil hij in discussie over "een fatsoenlijke verdeling". Werken moet wel aantrekkelijk blijven, voegt Rutte toe.
Ouderen
Nu het beter gaat, moet iedereen daar in gelijke mate van meeprofiteren, vindt Krol (50PLUS), maar dat gebeurt niet door dit "anti-ouderenkabinet". Rutte wijst op een reeks maatregelen die het kabinet voor ouderen heeft genomen, bijvoorbeeld het verhogen van de ouderenkorting. 88% van de ouderen gaat erop vooruit, aldus de premier.
Alleen- versus tweeverdiener
De kloof tussen alleen- en tweeverdieners wordt niet serieus verkleind, constateert Van der Staaij (SGP) met leedwezen. Rutte noemt een aantal maatregelen die het kabinet voor gezinnen met kinderen gaat nemen, maar hij wil blijven zoeken naar manieren om het verschil te verkleinen. Aan die zoektocht zegt Van der Staaij te willen meedoen.
Het debat over de regeringsverklaring en de Algemene Politieke Beschouwingen begonnen op 1 november met de inbreng van de Kamer. Over de ingediende moties wordt aansluitend op het debat gestemd.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
-
Kijk debatten terug via Debat Gemist