Regeringsverklaring-APB: D66

1 november 2017, regeringsverklaring en Algemene Politieke Beschouwingen - D66 wil niet aan de zijlijn staan op dit belangrijke moment waarop klimaat, internationale samenwerking en de rechtsstaat onder ongekende druk staan. Pechtold schetst waarom zijn partij kiest voor regeringsverantwoordelijkheid.

Een ambitieus en vooruitstrevend kabinet. Zo omschrijft Pechtold Rutte III. Hij is blij met een groot aantal punten uit het regeerakkoord.

  • het onderwijs wordt persoonlijker
  • werken gaat echt lonen
  • er komen extra handen in de gezondheidszorg
  • vluchtelingen mogen vanaf dag één meedoen
  • er wordt onmiddellijk actie tegen klimaatverandering ondernomen

Europa

Nederland blijft een baken van de Europese ambitie, zegt Pechtold. De huidige Europese Unie noemt hij "een tussenstand". Het kabinet zal de Unie "onderhouden en verder brengen". De uitdagingen op het gebied van klimaat, energie, migratie, terrorisme en belastingontduiking maken dat noodzakelijk, aldus de D66-voorman.

Referendum

Wat is er gebeurd met D66 en het referendum? Baudet (FvD) vraagt waarom het kabinet de wet op het raadgevend referendum wil intrekken. Die wet was de opmaat naar een wet op het correctief referendum, zegt Pechtold. En aan dat "dode paard" willen veel van de initiatiefnemers inmiddels niet langer trekken.

De zoektocht naar meer directe democratie gaat door, zegt Pechtold. Maar Thieme (PvdD) mist de grote verantwoordelijkheid die D66 volgens haar zou moeten voelen voor het referendum, een van de kroonjuwelen van de partij.

Sleepwet

Klaver (GroenLinks) vraagt naar Pechtolds mening over het komende referendum over de vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, de zogenaamde sleepwet. Dat wachten we af, luidt diens reactie. Hij wijst op de grote meerderheid waarmee de wet is aangenomen. Overigens ziet hij wel mogelijkheden om na een vervroegde evaluatie snel de eventuele kinderziektes uit de wet te halen.

Over de sleepwet hebben de coalitiepartijen afgesproken dat er extra waarborgen moeten komen, want er mag volgens Pechtold geen sprake zijn van "het willekeurig en massaal verzamelen van gegevens van burgers in Nederland of het buitenland".

Migratie

Klaver maakt zich grote zorgen over de voorgenomen aanpak van asielzoekers die de Middellandse Zee oversteken. Worden die mensen gewoon opgepakt en rechtstreeks teruggestuurd? Pechtold zegt dat het erom gaat dat zij niet langer gebruikmaken van de diensten van misdadige mensensmokkelaars.

Het kabinet streeft volgens Pechtold naar het voorkomen van verdrinking en naar goede opvang in landen waar dat verantwoord is. Maar hoe en waar wordt getoetst of deze mensen daar veilig zijn?, vraagt Klaver. Opvang en toetsing gebeuren in een veilig land op een veilige plek onder toezicht van internationale organisaties, aldus Pechtold.

Minister-president Rutte reageert op 2 november op de inbreng van de Kamer.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist