Problemen serviceflats besproken

11 juni 2015, debat - Welke rol heeft de overheid bij het oplossen van problemen met serviceflats? De problemen bij Park Boswijk zijn aanleiding voor een debat met minister Blok (Wonen).

Park Boswijk in Doorn, gebouwd in de jaren 70, bestaat uit een complex van 500 serviceflats voor ouderen. De flats zijn deels in het bezit van eigenaren-bewoners en erfgenamen. Woningcorporatie Seyster Veste bezit de grond en 190 flats. Door veroudering en hoge servicekosten staat een steeds groter deel van het complex leeg. De woningcorporatie wil het probleem aanpakken met een grondige renovatie. Maar hierdoor dreigen de andere, vaak oudere eigenaren op hoge kosten te worden gejaagd. Dergelijke problemen spelen ook bij andere wooncomplexen.

Discussie over aanpak problemen serviceflats

Wie is verantwoordelijk voor de aanpak van de problemen met (verouderde) serviceflats? Monasch (PvdA) benadrukt dat corporaties de taak hebben om betaalbare huurwoningen aan te bieden. De minister kan een actievere rol spelen, vindt Karabulut (SP), die serviceflats eventueel wil omvormen tot sociale huisvesting. Maar Van der Linde (VVD) wil juist voorkomen dat de overheid verantwoordelijk wordt voor gebouwen die via particulier initiatief zijn gerealiseerd. Registreer serviceflats als aparte woonvorm, suggereert Krol (50PLUS), zodat het bestemmingsplan meer bescherming biedt. Ronnes (CDA) ziet een rol weggelegd voor lokale overheden bij het oplossen van problemen.

Aanjaagteam bemiddelt in Doorn

De regering heeft een aanjaagteam ingesteld dat knelpunten moet wegnemen voor het langer thuis wonen van ouderen. Verschillende woordvoerders zien een rol weggelegd voor dit aanjaagteam bij het oplossen van problemen met serviceflats. Daar is de minister het mee eens. Het aanjaagteam bemiddelt volgens hem ook in het ontstane conflict rond Park Boswijk. Hij benadrukt echter dat het niet aan de rijksoverheid maar aan lokale partijen, zowel ondernemers als overheden en corporaties, is om goede ouderenhuisvesting te realiseren.

De Kamer stemt op 16 juni over de moties die bij het debat zijn ingediend.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.