Pleidooi voor goede controle op paardenvlees

20 januari 2015, debat - De kwaliteit van paardenvlees dat van buiten de Europese Unie komt, moet goed gecontroleerd worden. Kamer en regering zijn het daarover eens. Over de effectiviteit van het huidige beleid verschillen de meningen.

Paarden die dagenlang op transport staan. Stervende en gewonde paarden. Paardenvlees met resten van medicijnen. Een uitzending van Radar van maart 2014 maakte duidelijk dat er nogal wat mis is met paardenvlees uit landen als Canada, Mexico, Argentinië en Uruguay dat in Nederland verkocht wordt. De Kamer maakt zich zorgen over de gevolgen voor dierenwelzijn en volksgezondheid en dringt aan op goede controle door het Europese Food and Veterinary Office (FVO). Het is onbevredigend dat in Europa paardenvlees kan worden verkocht waarop de Europese regels voor dierenwelzijn niet van toepassing zijn, vindt Ouwehand (PvdD). Lodders (VVD) dringt aan op een gelijk speelveld voor vleesproducenten binnen en buiten de Europese Unie.

Er zijn twijfels over de effectiviteit van het FVO

Lodders vraagt zich af of het voldoende is dat het FVO slachthuizen één keer per jaar aangekondigd controleert. Meer risicogericht controleren, luidt het advies van Geurts (CDA). Staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) antwoordt dat er inderdaad meer wordt gecontroleerd op plekken waar risico's aanwezig zijn. Overigens heeft het FVO volgens haar de mogelijkheid om onaangekondigd te controleren. De organisatie publiceert de resultaten van de inspecties en de geplande buitenlandse missies. Dijksma voegt toe dat het FVO alleen controleert op de situatie in slachthuizen en niet op het vervoer daaraan voorafgaand.

Pak overtreders van de regels aan

Een Nederlands en nog liever Europees verbod op de import van paardenvlees van "deze mishandelde dieren". Als de Europese normen niet worden nageleefd, is dat volgens Ouwehand de enige oplossing. Van een dreigend Europees importverbod gaat volgens Schouw (D66) al een belangrijke dreiging uit. Waarom is er alleen een importverbod voor paardenvlees uit Mexico ingesteld en niet voor vlees uit Canada, Argentinië en Uruguay?, vraagt Bashir (SP). Dijksma antwoordt dat het instellen van dat importverbod veel moeite heeft gekost. De onderhandelingen over handelsakkoorden die op dit moment gaande zijn, bieden volgens haar een betere mogelijkheid om verbeteringen op dierenwelzijnsgebied tot stand te brengen.

De herkomst van paardenvlees moet duidelijk zijn

Als je in een café een bitterbal bestelt, moet je weten waar het vlees vandaan komt, vindt Dikkers. Ook Lodders vindt dat de herkomst en productie van het vlees voor controlerende instanties helder moeten zijn. Maar een "vlaggetje op de bitterbal" gaat haar te ver. Voor paardenvlees is er nog geen etikettering, erkent Dijksma, maar de discussie in Brussel daarover is nog niet afgerond. Overigens noemt zij traceerbaarheid zeer belangrijk. Bedrijven zijn verplicht om hun producten één schakel terug en vooruit te kunnen traceren.

De Kamer stemt 27 januari over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.